Belföld

A Karácsony-interjú miatt átírnák a médiatörvényt

Szabó Tímea kidolgozta Közszolgálati Kódex új szabályait.

A Párbeszéd frakcióvezetője olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely tartalmazza a közszolgálati médiára vonatkozó alapelveket. Az általa kidolgozott úgynevezett Közszolgálati Kódex több mint 26 oldalon át részletezi, miként kellene működnie a közmédiának. A jövőben a kódex a médiatörvény szerves része lenne, azt a médiaszolgáltató nem módosíthatná.

Szabó Timea indoklásában egyértelművé tette, ezt a közmédia politikai hírműsorainak nyilvánvaló elfogultsága miatt tartja szükségesnek. Emlékeztetett rá, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége is állást foglalt a nemrég Karácsony Gergely főpolgármesterrel készült interjú miatt, amiben a kérdező riporter nem is próbálta leplezni elfogultságát.

Sokáig emlékezetes interjút adott Karácsony Gergely a köztévében
Mészáros Kata műsorvezető szereplése elhomályosította a főpolgármester válaszait.

A MÚOSz szerint az európai összehasonlításban kirívóan sok közpénzt felhasználó közszolgálati média csak 100 nap után vett  tudomást róla, hogy hivatalba lépett Karácsony Gergely. Az adófizetők a törvények alapján joggal várják el, hogy a riporter objektíven, elfogulatlanul, a tényekre koncentrálva tájékoztassa őket arról, mi történt a Főpolgármesteri Hivatalban ez idő alatt.

A törvény szerint „mindenkinek joga van arra, hogy megfelelően tájékoztassák a helyi, az országos és az európai közélet ügyeiről, valamint Magyarország polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről. A médiarendszer egészének feladata a hiteles, gyors, pontos tájékoztatás ezen ügyekről és eseményekről.”

Szabó Tímea szerint a hiteles, pontos tájékoztatásba nem fér bele az irreleváns, a csak politikai hangulatkeltést szolgáló, kérdő mondatokban kormánypropagandát megfogalmazó álkérdések.

Ugyanúgy nem egyeztethető össze a közmédia feladatkörével az, ha a 353 593 budapesti által megválasztott főpolgármesternek egyetlen választ sem engednek befejezni.

Karácsony: A türelmemet, amire nagy szükségem volt a köztévé stúdiójában, a hajléktalanszállón veszítettem el
A főpolgármester a kedd esti köztévés beszélgetés után a Máltai Szeretetszolgálat meghívására az általuk üzemeltetett hajléktalanszállókat nézte meg. 

A Közszolgálati Kódex szerint a semlegesség alkotmányjogi elve alapján az állam nem választhat világnézetek, értékfelfogások között, azokat egyenrangúnak kell tekintenie. A semlegesség elve azonban addig tartható, amíg mindenkinek biztosított az egyes felfogások, nézetek közötti szabad választás, amit a közmédiának az eltérő vélemények bemutatásával kell segítenie.

A közmédiának nem feladata, hogy a politikáról, politikusokról, politikai kérdésekről véleményt fogalmazzon meg a néző/hallgató helyett.

Pártatlanul, a manipuláció szándéka nélkül, kell minden információt átadnia, hogy a néző/hallgató autonóm módon kialakíthassa saját véleményét. Erre a Karácsony-interjú,

illetve az azt követő, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjével folytatott, szembeötlően más stílusú beszélgetés kísérletet sem tett.

A köztévé riportere átváltozott, amikor Karácsony után egy fideszes ment be a stúdióba
A Láng Zsolttal folytatott beszélgetésben helyenként már az sem volt világos, ki a kérdező, és ki válaszol. De Volner János sem izzadt meg Mészáros Kata kérdéseitől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik