Belföld

A köztévé riportere átváltozott, amikor Karácsony után egy fideszes ment be a stúdióba

Mészáros Kata, a köztévé műsorvezetője kedd este egy sokáig emlékezetes interjút készített Karácsony Gergellyel. A főpolgármester a beszélgetésnek nehezen nevezhető szereplés után úgy fogalmazott, hogy lekapták a tíz körméről az állami televízióban, de Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest fejlesztéséért felelős államtitkára is vállalhatatlannak nevezte a köztévé interjúkészítési gyakorlatát.

Azt viszont nem lehet mondani, hogy Mészáros Kata lendülete a következő beszélgetésre is kitartott volna.

A főpolgármestert ugyanis Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi képviselő vezetője követte a stúdióban. A II. került leváltott polgármesterét Karácsonnyal ellentétben a riporter nem kérdezte meg arról, hogy mivel érkezett, hol parkolt le, sőt valószínűsíthetően nem is filmezik reggelente operatőrök, hogy mivel indul a munkába, vagy honnan. A riporter ehelyett ezt a kérdést szegezte neki a kormánypárti politikusnak:

Ma ketyeg le Karácsony Gergely századik napja. Hallotta, hogy a főpolgármester úr hogyan reflektált erre a száz napra. Hogyan értékeli a konkrét cselekvéseket, ha voltak, ha nem voltak?

Láng Zsolt szerint a beszélgetés jó lenyomata volt annak, hogyan telt az elmúlt száz nap: Karácsony és csapata óriási ígéretekkel, világmegváltó gondolatokkal érkezett, de az ígéreteiből egyelőre nem sok minden lett.

Ezzel Mészáros Kata is egyetértett, és gyorsan lecsapott Láng gondolatmenetére, majd továbbvitte azt:

Imént sem válaszolt arra, hogy mi a konkrét ütemterv. Kicsit ilyen PR-fogást láttunk az elmúlt időszakban. Neveket mindenhol meg a cikkeket, meg a pénzről mindig szó volt, de a konkrét cselekvés elmaradt.

Láng is úgy ítélte meg, hogy nincsenek konkrétumok.

Mit gondol Karácsonyék gazdálkodásáról? – kérdezte utóbb Mészáros Kata, amire a II. kerület leváltott polgármestere megállapította, hogy Karácsonyék politikai kiadásai megnőttek.

Ebből is látható, hogy a fideszes politikussal egészen másképpen bánt Mészáros, mint a főpolgármesterrel, a beszélgetés hangulatát viszont az adja vissza a legjobban, hogy amikor Láng megjegyezte, a kormány annyi pénzt adott a Lánchídra, amennyit megígért Tarlós Istvánnak, a köztévé műsorvezetője rávágta:

Ehhez tartják is magukat!,

végképp összezavarva az embert, hogy ki a kérdező és ki az interjúalany ebben a beszélgetésben.

Most mi a helyzet?

Ebből azt gondolhatnánk, hogy a köztévé műsorvezetője esetleg az ellenzéki politikusokkal szembeni keménykedésre szakosodott, ezt azonban egy hétfői interjúja árnyalja. Ebben Mészáros Kata az egykori jobbikos, most független Volner Jánost kérdezte, a Jobbikot állítólag fenyegető újabb szakadásról.

Mészáros kérdései és Volner válaszai úgy kapcsolódtak, mintha előre megírták volna a beszélgetést.

Csapjunk a közepébe, ki veheti át az irányítást a Jobbikban? Most mi a helyzet?

– tette fel a bemelegítő kérdést Mészáros Volnernek, aki 2018 őszén kilépett a Jobbikból.

A Jobbikban jóval több mint 2 milliárd forint sorsáról döntenek majd január 25-én, amikor kiderül, ki lesz a párt vezetője, mindenki magának akarja a kasszakulcsot – válaszolta erre Volner.

Ha már a kasszakulcs. Arról is cikkeznek, hogy Jakab a közelálló személyekhez pénzeket osztogat. Valóban lehet ilyen osztogatás?

– érdeklődött a riporter az elnökjelölt Jakab Péter állítólagos pénzosztásáról, majd később a választási eredményeket értékelve a beszélgetés tanulságát is levonta:

Leszerepelt a Jobbik, ezt kimondhatjuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik