Belföld

Felvett a kormány 50 milliárd hitelt: 63 sportlétesítmény és 8 iskola épül belőle

A hazai köznevelési intézmények és iskolai sportlétesítmények fejlesztését szolgáló, 50 milliárd forint összértékű hitelszerződést írt alá a Magyar Állam az Európai Beruházási Bankkal – jelentette be Varga Mihály, miután Lilyana Pavlova EIB-alelnökkel aláírta a megállapodást.

A pénzügyminiszter elmondása szerint ezek a források lehetővé teszik a gazdaságfejlesztési célokat szolgáló beruházások hosszú lejáratú, alacsony kamatozású finanszírozását az államadósság szerkezetének kedvezőbbé válása mellett.

Varga Mihály kifejtette, hogy a kölcsön részeként tornatermek, tanuszodák és tantermek építésére és fejlesztésére is sor kerül, amely hozzájárul a tanulók mindennapos testneveléséhez. Hozzátette, az iskolák építése, a fiatalok oktatására fordított figyelem elengedhetetlen egy társadalom fejlődéséhez, ezért a kormány kiemelten kezeli ezeket a beruházásokat.

A magyar kormány Facebook-oldalára posztolt videóból az is kiderült, hogy mi épül pontosan. Országszerte:

  • 8 iskolát,
  • 20 tornacsarnokot,
  • 26 tanmedencét,
  • és 17 kézilabdacsarnok építenének az 50 milliárdos hitelből.

Jogos kérdésnek tűnik, hogy a pénz elköltésének legjobb módja-e, hogy főleg a mindennapos testnevelés lehetővé tételére költ oktatásfejlesztés jelszó alatt a kormány. Illetve úgy kezd iskolaépítésbe, hogy körülbelül 4500 betöltetlen álláshely van az oktatásban.

Magyarország 2016-ban kötött először oktatási intézmények fejlesztését szolgáló hitelszerződést az Európai Beruházási Bankkal 15 milliárd forint értékben. Mint mondta: Magyarország eredményesen valósította meg ezeket a fejlesztéseke – több mint 80 oktatási intézmény újult meg és mintegy 50 sportlétesítmény épült – ezért a pénzintézet úgy látta, hogy érdemes folytatni a programot.

Kiemelt kép: Magyarország Kormánya/Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik