Belföld

Titokban döntött a kormány: tényleg költözik a Természettudományi Múzeum

A kormány végleges döntést hozott a Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetéséről, írja az Index. A lap forrásai szerint a kérdésről egy úgynevezett 2-es típusú határozatot hozott a kormány, az ilyet pedig a Magyar Közlönyben nem kell megjelentetni.

Az Index úgy tudja, Bernert Zsolt főigazgató múlt hét pénteken közölte az alkalmazottakkal, hogy végleges döntés született az ügyben, tehát eldöntött ténynek tekintheti a költöztetés.

Az érintettek írott dokumentumot nem láttak, a főigazgató közölte, hogy ő sem látta a kormányhatározat szövegét, annak tartalmát csak szóban ismertették vele.

A határozat értelmében a múzeumnak idén év végéig ki kell költöznie egy ideiglenes helyre, majd tíz éven belül kell Debrecenbe érkeznie. A lap információi szerint a leendő múzeumnak otthont adó telek már megvan, de először az államnak meg kell azt vennie Debrecentől.

A Ludovika épületét az alkalmazottaknak a hírek szerint idén év végéig kell kiüríteniük. A legtöbb alkalmazott nem megy sehova Budapestről, így várhatóan elveszítik jelenlegi állásukat. 

A múzeum maradásáért létrehozott egyik Facebook-oldalon tavaly publikálták egy belső felmérés eredményeit, amiből kiderült, hogy senki (0%) nem tartja jó ötletnek a költöztetést, 87 százalék pedig kilépne az intézményből a költözés pillanatában

Az Index úgy tudja, valójában legfeljebb egy-két alkalmazott költözhet, a többiek el fogják veszíteni a munkájukat.

Kiemelt kép: MTI/MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik