Belföld

Orbán Viktor: Egy centiméterre voltunk, hogy kilépjünk az Európai Néppártból

A Fidesz csütörtökön majdnem kilépett a Néppártból, Orbán Viktor új európai szervezet létrehozásában gondolkozik, szerinte a volt osztrák alkancellárt titkosszolgálati akcióban vadászták le, meg kell szüntetni a börtönbizniszt, úgy tűnik, nem kapnak kártérítést a gyöngyöspatai romák – ezekről beszélt a miniszterelnök az állami rádióban.

Titkosszolgálati akcióban vadászták le a Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellárt Orbán Viktor miniszterelnök szerint, aki az állami rádiónak szokásos pénteki interjújában elsőként a V4-ek és Ausztria találkozójáról beszélt. Mint mondta, bár nem akárhogyan szedték szét fél évvel ezelőtt az osztrák kormányt, az osztrák emberek véleménye nem változott. A magyar miniszterelnök szerint jó hír, hogy Ausztria továbbra is elkötelezett a migráció ellen, és a határvédelem mellett, rossz hír viszont, hogy az atomenergia felhasználása ellen vannak. Ez Magyarország szempontjából nem jó hír, mert Paksot támadják az osztrákok – mondta kormányfő. Ugyanakkor szerinte sok jót várhatunk Ausztriától.

Az év politikai botránya robbant ki Ausztriában, Strache rejtett kamerás felvételen vetet újságot az oroszokkal
Az osztrák alkancellár orosz segítséggel akart orbáni médiakörnyezetet építeni, de csúnyán átverték.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy óriási többséggel, 446 igen és 178 nem szavazat ellenében az Európai Parlament elfogadta az állásfoglalást a Magyarország és Lengyelország ellen a hetes cikk alapján indított eljárás ügyében. A kormányfő úgy fogalmazott:

Fontos nap volt, nagy vita volt az Európai Néppártban is. A bevándorláspártiak ellenünk szavaztak, mert lenéznek bennünket, és úgy látják, hogy egy elmaradott állapotában vagyunk az emberiségnek. Nem látjuk a szépségét a kereszténység és a muszlim vallás keveredésének. Ez nem meglepetés. Tegnap egy centiméterre voltunk, hogy kilépjünk az Európai Néppártból. De a spanyolok, franciák, és olaszok mellettünk voltak, ezért nem léptünk ki.

Orbán Viktor szerint emögött is a Soros-hálózat áll. A miniszterelnök furcsállta, hogy erről nem lehet beszélni, pedig Soros György egy maffiaszerű hálózaton keresztül gyakorol befolyást a világra és az Európai Unióra.

Szerinte félelemből nem lehet erről beszélni:

Sokan félnek Sorostól. Mert ebben a nyugat-európai médiahelyzetben, ahol Soros belefúj a sípjába és lendülnek a tollak, legény a gáton, aki azt kibírja. Én ezen már túl vagyok, többszörösen is, ezért nem félek tőle

– mondta.

A miniszterelnök kiemelte, ha nem sikerült az Európai Néppárttal megegyezni, akkor egy új európai kereszténydemokrata mozgalmat kell indítani, amihez szerinte lesznek szövetségeseik.

Az interjúban szóba került az is, hogy több mint 10 ezer börtönlakó tart igényt kártérítésre, az összeg pedig meghaladja a tízmilliárd forintot. A kormányfő szerint ez teljesen abszurd, ennek véget kell vetni.

Felfüggesztette az állam a rabok kártérítésének kifizetését
Pedig a hatályos jogszabályok szerint az államnak kötelessége fizetnie.

Szerinte egy jól behatárolható ügyvédi csoport látta meg ebben az üzletet, velük később kell foglalkozni. Mint mondta, a parlamenthez fordultak a szabályok megváltoztatás érdekében. Ugyanakkor kemény harcokra számít, mert sok ügyvéd az Európai Unióhoz fog fordulni az ügyben.

Végül szó volt a gyöngyöspatai helyzetről, ahol ma jár le a határideje a bíróság által a helyi romáknak fizetendő kártérítés kifizetésének. Erről Orbán Viktor azt mondta:

Erős érzelmi viharokat kiváltó ügyről van szó, nem mindegy hogy higgadtan tudunk-e beszélni erről. A magyarok igazságérzetéből indulok ki. A magyarok elfogadják, hogy segély helyett munkát adunk, elfogadják felzárkóztatási programokat, és hogy ingyen étkeztetés jár a roma gyerekeknek is, illetve, hogy szakmát tanulhatnak. A magyarok nem rasszisták. De a magyarok azt nem fogják elfogadni, ha pénzt adunk a semmiért.

Orbán ingyenélőként bélyegez meg roma családokat – elfogadhatatlan a TASZ szerint a gyöngyöspatai komment
A jogvédő csoport szerint Orbán etnikai alapon ítélkezett helytelenül.

Hozzátette, ezt az ügyet is a Soros-szervezetek indították el.

Mindent megadunk, de pénzt nem adhatunk

– szögezte le.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik