Közélet

Felfüggesztette az állam a rabok kártérítésének kifizetését

Felfüggesztette a börtönben ülő bűnözőknek megítélt kártérítések kifizetését a magyar állam – közölte kedden este a Hír Tv-ben Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. Tuzson azt állítja, jelenleg 12 ezer eljárás van folyamatban és erre egy üzlet épült, amelynek a lényege, hogy „ezek az emberek ott vannak a börtönben és, amint belép a börtönbe rögtön feltűnik valaki, valamilyen civil szervezet, valamilyen ügyvéddel az oldalán, hogy ebből bizony üzletet lehet csinálni”. Az államtitkár szerint „futószalagon lehetett pereket nyerni”.

Hozzátette azt is, hogy a kormány az Európai Parlamentben és az Európa Tanácsban vitatná meg, jár-e egyáltalán kártérítés az elítélteknek a rossz börtönkörülmények miatt, addig pedig senkinek nem utalnának.

Kérdés, hogy az állam hogyan függeszthette fel a kifizetést. A jelenleg hatályos magyar jogszabály ugyanis, amelynek módosítását már bőven a Fidesz-kormányok alatt, 2016-ban fogadta el a parlament, kötelezi az államot a kártalanítás kifizetésére:

Kártalanítás jár az elítéltnek vagy az egyéb jogcímen fogvatartottnak a fogvatartása során a jogszabályban előírt élettér biztosításának hiánya és az ehhez esetlegesen kapcsolódó más, a kínzás, kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmába ütköző elhelyezési körülmény, különösen az illemhely elkülönítésének a hiánya, a nem megfelelő szellőztetés, világítás, fűtés vagy rovarirtás (a továbbiakban együtt: alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények) által előidézett sérelem miatt. A kártalanítás minden egyes, az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények között eltöltött nap után jár. A kártalanítás megfizetésére az állam köteles.

Mindenesetre Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője szerdán már egy lépéssel továbbment, amikor egyszerűen sorosozni kezdett. Egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy börtönben ülő bűnözők, köztük gyilkosok, gyermekgyilkosok, erőszaktevők, csalók vagy rablók, a dörzsölt ügyvédjeik és a Soros-hálózat segítségével elképesztő összegeket perelnek ki az államból a börtönkörülményekre hivatkozva. Szerinte „ezek a bűnözők és leginkább az ügyvédek és NGO-k a zsebüket tömik”, miközben – állítja Nacsa – a börtönkörülmények folyamatosan javulnak Magyarországon, több a férőhely, új börtönök épültek és épülnek most is.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Kedden késő este jelentették be, hogy a tájékoztató idején életbe lépő szabályozás nyomán véget ér a 480 forintos üzemanyag korszaka: a Mol irányárai szerint a 95-ös benzin immár 641 forintba, a dízel pedig 699 forintba kerül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!