Nagyvilág

Az EP kétharmada határozottabb lépéseket akar Magyarország ellen

A 24.hu megszerezte az Európai Néppárt szavazólistáját, amelyen azok az ajánlások szerepelnek, hogy a frakció milyen döntéseket javasol a képviselőknek a plenáris ülésen. Ez magyar szempontból azért fontos, mert az EP csütörtökön szavaz arról, támogassák-e a hetes cikkely szerinti eljárás folytatását Magyarország és Lengyelország ellen. A javaslat viszonylag határozott, de megerősíti az eljárás eddigi megállapításait, és arra kér minden másik uniós szervet, hogy legyenek határozottabbak és tegyenek konkrét lépéseket az ügyben.

Arról Hídvéghi Balázs fideszes képviselő beszélt szerdán, hogy a Néppárt megosztott volt abban a kérdésben, támogassák-e a Fideszt keményen elítélő javaslatot, most pedig a momentumos Donáth Anna közölte, hogy arra jutottak, támogatni fogják.

AZ EURÓPAI NÉPPÁRT IS EGYETÉRT: JELENTŐSEN ROMLOTT A MAGYAR HELYZET!Tegnap vitáztunk az Európai Parlamentben a magyar…

Közzétette: Donáth Anna – 2020. január 16., csütörtök

A kiszivárgott javaslat szerint ennél egy picivel bonyolultabb a helyzet. Ugyan a teljes javaslat elfogadását támogatja a frakció, a különböző részek megszavazásánál már szabad szavazást ajánl, vagyis a képviselőkre bízza, hogy döntsenek. Szabad szavazást ajánlanak annál a kitételnél, hogy a hetes cikkely szerinti eljárásban vegyen-e jobban részt a parlament, valamint a szocialisták és a liberálisok kiegészítésénél is, amellyel a színházak függetlenségét is beemelnék az eljárásba. Ugyanez a helyzet a szöveg eredeti részeivel is, amelyeket három külön szavazásra bontottak, mindenhol szabad a döntés, de a végső dokumentumnál, amelynek valószínűleg minden részét elfogadják majd, azt javasolja a Néppárt, hogy a képviselők szavazzanak igennel.

Mit veszíthet Orbán a Néppárt nélkül?
A napokban kiderülhet, hogy a Fidesz elvesztette-e az összes olyan előnyt, amelyet a Néppárt adhat. Ha igen, tényleg megérheti inkább kilépni.

Az egyik olyan kiegészítésnél is kifejezetten azt javasolják, hogy igennel szavazzanak a néppárti képviselők, amely a jogállami szabályok betartásához kötné az uniós támogatásokat, és ezzel kapcsolatban javaslatot tenne a tanácsnak és a bizottságnak.

Ez a lista is azt mutatja, hogy a Fidesz kérdésében még mindig megosztott a Néppárt, de inkább arra hajlik, hogy lépjenek fel ellene keményebben.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenését követően az Európai Parlament szavazott is a javaslatról. A szavazás a következőképpen alakult: 466 igen, 176 nem és 41 tartózkodás mellett megszavazták a határozati javaslatot, azaz a voksolók kétharmada a Fidesz elítélése mellett szavazott. Az indítvány ugyanis azt is kimondja, hogy a jogállamiság helyzete az eljárások megindítása is romlott a két közép-európai országban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik