Belföld

A Sorost oligarcházó Orbán oligarcháihoz kerül sok EU-támogatás

A juhász és a nagyvállalkozó haveri kapitalizmusról, a kormány az életképes nagybirtokok szükségességéről beszél.

Az Euronews riportban járt utána, mi igaz a magyar ellenzék vádjából, hogy Orbán Viktor haveri kapitalizmust épített ki, miután az elmúlt években óriási földterületek jutottak olyanok kezére, akik közel állnak a kormányfőhöz és a Fideszhez.

Azok a gazdák – például kelet-magyarországi juhászok –, akik nem nyertek a földpályázatokon, azt mondják, a megélhetésüket lehetetlenítették el.

A fideszes jó barátok, azok kapták sajnos. Meg a műgazdák, a valós gazdáknak nem jutott

– panaszolta Mavrányi Zsigmond. A juhász egy Berettyóújfalu melletti területre pályázott, de nem nyert, így nem tudja legeltetni több száz állatát.

A New York Times magyarul elemzi a magyar oligarchahelyzetet
Az amerikai lap szerint Orbán Viktor idején újjáéledt a feudalizmus Magyarország, és az EU támogatásai is az új földesurak zsebébe folynak be.

Raskó György nagyvállalkozó, egykori földművelésügyi államtitkár azt mondta, a magyar gazdák nettó jövedelmének 80 százaléka uniós támogatás. Minél nagyobb a bérelt, megvett föld, annál több a pénz, amit regionális oligarchák tesznek zsebre.

Tény, hogy a haveri kapitalizmus létezik Magyarországon. Vannak a miniszterelnöknek barátai, akik – hogy úgy mondjam – pozitív diszkrimináció alá estek, és hozzáférnek különböző forrásokhoz.

A New York Times magyarul elemzi a magyar oligarchahelyzetet
Az amerikai lap szerint Orbán Viktor idején újjáéledt a feudalizmus Magyarország, és az EU támogatásai is az új földesurak zsebébe folynak be.

Az Orbán-kormány visszautasítja ezt, azt hangsúlyozta, hogy újra szükség van nagybirtokokra, hogy Magyarország versenyképes legyen Nyugat-Európával szemben. 

Az Euronews riportere szerint ugyanakkor ez azt eredményezi, hogy a gazdagok még gazdagabbak lesznek, a kis és közepes családi gazdaságok pedig a túlélésért küzdenek. Oligarchák új osztálya alakul ki azokból, akik közel állnak Orbán Viktorhoz. A kormányfő mindeközben az állami rádióban a világ első számú oligarchájának nevezte Soros Györgyöt, aki „maffiaszerű hálózaton keresztül irányítja a politikai tevékenységét és gyakorol befolyást az európai politikára”.

Orbán Viktor: Egy centiméterre voltunk, hogy kilépjünk az Európai Néppártból
Új európai kereszténydemokrata mozgalom létrehozásán gondolkozik a miniszterelnök.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik