Gazdaság

A New York Times magyarul elemzi a magyar oligarchahelyzetet

Új kényuraknak, oligarchák, a politika kegyeltjei

– magyar nyelven jelent meg hosszabb elemző cikk a mai Magyarország agrárhelyzetéről a New York Times Európa rovatában.

Az amerikai lap szerint az Orbán-kormány idején a feudalizmus modern változata jött itt létre, amelyben a munkát és a támogatást a szolgálatkész kapja, és büntetés a jussa annak, aki nem áll be a sorba. Az uniós pénzek is a földbároknak kedveznek.

A 28 tagú Európai Unió minden évben 65 milliárd dollárt fizet a kontinensen agrártámogatás gyanánt a mezőgazdaságból élők megsegítésére, írja a New York Times, hozzátéve, hogy Magyarországon és Közép-és Kelet Európa nagy részén az mezőgazdasági támogatások zöme „a jó összeköttetéssel rendelkező hatalmasok zsebébe vándorol”.

A cikkben megállapítják, hogy az EU agrárpolitikáját „ma ugyanazok az antidemokratikus erők zsigerelik ki, amelyek az uniót belülről is fenyegetik”. Ezért gyakorlatban a támogatási rendszer „szándékosan zavaros, durván aláássa az Európai Unió környezetvédelmi céljait, korrupcióval és önérdekkel átszőtt”.

A riport külön kitér Fejér megyére, Orbán Viktor szülőföldjére, ahol a lap szerint kegyúri rendszer alakult ki. A magyar miniszterelnökről megjegyzik, hogy bár „Brüsszel és az európai elitek kíméletlen kritikusa, nem habozik elfogadni az Európai Unió által juttatott pénzt”. Az európai támogatást kegyúri rendszer fenntartására fordítja, amelynek segítségével gazdag embert csinál barátaiból és családtagjaiból, védi politikai érdekeit és megbünteti riválisait.

A cikkben megszólal az egykori államtitkár, Ángyán József is, aki szerint a vidéket Orbán pártjának, a Fidesznek és szövetségeseinek rendelte alá, amikor a nagy földterületeket szövetségeseinek kívánta bérbe adni. Így a földek jó politikai összeköttetésekkel rendelkező személyekhez jutottak, akik esetenként az egyetlen résztvevők voltak az árveréseken. Majd a 2015-ben elkezdődött árveréseknél is  sok esetben jó politikai kapcsolatokkal rendelkező szövetségeseinek jutottak a földek. Így például Mészáros Lőrinc és rokonai több mint 1500 hektár földet vásároltak csak Fejér megyében.

„Nem más ez, mint modern feudalizmus, amelyben a kisgazdálkodók hatalmas politikai érdekcsoportok árnyékában élnek, és az egészet Európai Uniós támogatásból finanszírozzák.”

A NT szerint az utóbbi években Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor nevéhez köthető cégek kapták a legnagyobb támogatásokat, tavaly ez az összeg kettejük esetében összesen 28 millió dollárra rúgott. (Via 444)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik