Belföld

Balatonszemes 8 millió forintot fizetett Balatonföldvárnak egy nemmel szavazásért

Takács József, Balatonszemes korábbi polgármestere öt évvel ezelőtt azt mondta: „Ha létezne még Ludas Matyi, ott kéne megjelentetni, mert a vicc kategóriája, hogy egy nem voks kártérítési felelősséget vonhat maga után". Pedig nem vicc: a Kúria döntése értelmében Szemesnek 8 millió forintot kellett kifizetnie Balatonföldvár részére, mert 2011-ben a váratlan visszalépésükkel meghiúsítottak egy 670 milliós kistérségi beruházást.

Ha létezne még Ludas Matyi, ott kéne megjelentetni, mert a vicc kategóriája, hogy egy „nem” voks kártérítési felelősséget vonhat maga után

– ezt nyilatkozta még 2015-ben Takács József, Balatonszemes korábbi polgármestere, ám a Kúria másképp gondolkozott a Balatonföldváron 2011-ben meghiúsult kistérségi iskola- és óvodafejlesztési pályázatról.

A Szemesi Hírmondó legújabb számából derült ki, hogy

pont került a 9 éve húzódó ügy végére, és Balatonszemes 8 millió forintot fizetett ki Balatonföldvárnak. 

A balatonföldvári székhelyű kistérség ugyanis 670 millió forintos uniós támogatástól esett el amiatt, mert Balatonszemes nemmel voksolt az együttműködésre még 2011-ben. A kistérségi tanács 6:4-es szavazati aránnyal úgy döntött, hogy eltekint a kártérítés követelésétől, a Holovits Huba vezette balatonföldvári képviselő-testület viszont nem hagyta annyiban a dolgot.

Ahogyan az úriemberek és jó szomszédok között szokás, első körben azt ajánlottuk, hogy üljünk le tárgyalni a követelésünkről. Úgy véljük, városunkat egyértelműen kár érte, hiszen egy már megnyert pályázatból Szemes az utolsó pillanatban ugrott ki. Az előkészítés költsége ezáltal veszendőbe ment; azt nem a kistérség finanszírozta, hanem az a három település (Balatonföldvár, Balatonszemes és Balatonszárszó), ahol az iskola és az óvoda korszerűsítése megvalósult volna. Mi közel tízmillió forintot fordítottunk tervek, tanulmányok készíttetésére a földvári adófizetők pénzéből

– mondta a sonline.hu-nak még 2015-ben Holovits Huba balatonföldvári polgármester, aki később már arról beszélt, hogy Balatonföldvár 31 millió forintra tart igényt Balatonszemestől, ennyi volt ugyanis a rájuk eső előkészítési költség.

Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere.Fotó: Mohai Balázs / MTI

Földvárnak 180 milliós fejlesztés jutott volna, Balatonszemesnek 200 millió forint, így nehezen érthető, hogy Szemes miért lépett vissza az együttműködéstől.

Az iskolánkat át kellett volna adni a kistérségnek, elsősorban emiatt mondott nemet voltaképpen egész Balatonszemes, hiszen a szavazás előtt megkérdeztem a képviselő-testületen kívül a falugyűlést, kikértem a szülők és a pedagógusok véleményét is

– magyarázta a visszalépést Takács József, de Holovits Huba szerint akkor már köztudott volt, hogy az iskolák állami irányítás alá kerülnek, így a szemesiek által hangoztatott önállóság értelmezhetetlenné vált.

A perben megítélt 7 958 502 forintos összeget már az új balatonszemesi önkormányzat fizette ki, ahogy a korábbi polgármester, Takács József részére megítélt 1 149 815 forintos végkielégítést és a ki nem vett szabadságokért járó 1 855 022 forintot is. A Szemesi Hírmondóban megemlítik, hogy mindkét tétel törvény által előírt kifizetés, melyeket nem lehet vitatni. Pedig az októberben megválasztott új polgármester, Szomorú Szilárd könnyen lehet, hogy vitatná a kifizetést, már csak azért is, mert még mindig az előző testület hibáit próbálják kijavítani.

A fideszes polgármester helyzetértékelése szerint az önkormányzatnál nem volt naprakész a könyvelés, és 135 millió forint értékben nem volt lekönyvelve számla. Azt is megjegyzi, hogy az elmúlt évben reprezentációra elment több mint 9 millió forint, és csak hirdetésre 3,5 millió forintot költöttek. Szomorú Szilárd azt írta, ezek jogosságát meg fogják vizsgálni.

Takács Józsefnek volt néhány érdekes húzása a regnálása alatt, ezekről a 24.hu-n folyamatosan beszámoltunk:

  • Takács József veje terítette a drogot a Balaton partján, az autót az önkormányzat intézte.
  • Takács József független polgármester 2018 áprilisában a saját pénzén hordatta ki a fideszes képviselőjelölt szóróalapját a parlamenti választás előtt néhány nappal.
  • Balatonszemesen építettek 80 millióért egy vasúti átjárót, ami viszont azóta is le van zárva, mert az oda vezető utat nem csinálták meg. A polgármester korábban arról beszélt, hogy két nyaralótulajdonos miatt nem épült meg az út.
  • Takács József érdekes magyarázatot adott arra is, miért nem adnak pénzt az óvoda felújítására: „A sár egy falusi gyereknél ne jelentsen problémát.”
  • A képviselő-testület támogatta, hogy megszüntessenek egy parti sávot, hogy a tóparti kemping helyére luxusszállodát és villaparkot építsenek.
  • A polgármester emlékezetes tette, hogy elintézte a vasúti átjárót a „kényelmes embereknek, akik nem tudnak 1 kilométert gyalogolni.”
  • Mészáros Lőrinc cége úgy pusztított Szemesen, hogy az önkormányzat semmilyen magyarázatot nem adott a helyieknek a természetkárosításra.

Kiemelt kép: H. Szabó Sándor / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik