Belföld

„A sár egy falusi gyereknél ne jelentsen problémát” – magyarázta a polgármester, miért nem adnak pénzt az óvoda felújítására

A balatonszemesi önkormányzat február 18-ai ülésén Morócz Viktor képviselő vetette fel, hogy az iskola udvara nagyon sáros, a gyerekek pedig behordják a sarat az épületbe. Takács József polgármester azonban hamar megtalálta a megoldást:

Ha belemegy a sárba, akkor törölje le a lábát.

Majd hozzátette, nem fognak pénzt költeni arra, hogy megemeljék a murvát 5 centivel az egész iskola területén. „Az iskolát a KLIK működteti,  ők fizessék meg” – mondta Takács József, megjegyezve, nem „nem kell mindent bevállalni, fizesse ki a Siófoki Tankerület”. (Az ülés jegyzőkönyve itt található, az idézett részek a 6. oldalon olvashatók.)

Csakhogy Szentiványi Jánosné óvodavezető is részt vett a februári ülésen, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az óvoda udvarán is ugyanakkora a sár, és az nem az állami intézményfenntartó alá tartozik, hanem az önkormányzathoz. A pedagógusok azért mennek el sétálni a gyerekekkel, mert nem akarják, hogy mindenki nyakig sáros legyen az udvaron. Az intézményvezető évek óta kéri, hogy rakják rendben az udvart, mégsem történt semmi.

Takács József erre a felvetésre is csattanós választ adott:

A sár egy falusi gyereknél ne jelentsen problémát.

A polgármesternek tavaly már volt egy hasonló elszólása. Akkor egy testületi ülésen azzal állt elő, hogy két helyi nyaralótulajdonos Facebook-bejegyzései miatt 2,5 millió forint kárt szenvedett el a község, a vasúti kivitelező cég ugyanis szerinte miattuk nem fejezte be a munkát. A felújított pályaszakaszon egyébként csaknem 2 kilométeren át egyetlen gyalogos átjáró sem volt, ami felháborodást váltott ki a helyiekből. Takács József végül eljárt az ügyben, de azért odaszólt a lustáknak:

Sikerült a NIF-fel megállapodni a Csongor utcánál új vasúti átjáró megépítéséről, mert a kényelmes emberek nem tudnak 1 km-t gyalogolni.

A képviselőtestület Takács József polgármesterrel az élen ennél jóval rugalmasabb volt akkor, amikor egy cég bejelentkezett arra, hogy Balatonszemesen megszüntessenek egy parti sávot, hogy a helyén üdülőtelepet létesítsenek, illetve hogy a terület beépíthetőségét megemeljék.

Luxusszállodát és villaparkot építenek egy Balaton-parti kemping helyére
Ugyanaz az offshore-hátterű cég intézi az üzletet, amelyik a balatonakali kemping megszerzésébe besegített Mészáros Lőrincéknek.

Amikor pedig a Dél-Balatonon Mészáros Lőrinc cége sínfelújítást végzett, az önkormányzat egy 7900 négyzetméteres területet 16 hónapra összesen nagyjából 2 millió forintért adott át a cégnek, amely gyorsan lepusztította azt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik