Belföld

Drámaian nőtt a csecsemőhalálozás Hajdú-Biharban

Tavaly háromszor annyi csecsemő halt meg a megyében, mint korábban.

A Dehír.hu azt írja, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Hajdú-Biharban nőtt legnagyobb arányban a csecsemőhalálozás  2019 első háromnegyed évében az országban. Az előző év hasonló időszakához képest több mint háromszoros volt a növekedés.

2018 első kilenc hónapjában 5, tavaly 16 csecsemőhalál történt a  megyében. Szabolcs és Borsod megyében rosszabb a helyzet, Békésben pedig szintén tizenhat csecsemő halt meg.

A helyi hírportál a drámai statisztika lehetséges okairól a Debreceni Egyetemet kérdezte, de a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szerint nem volt konkrét ok. A szakemberek szerint a csecsemőhalálozások döntő többségének oka ismeretlen.

Szerepe van a terhesgondozásnak, az anya társadalmi-gazdasági helyzetének, a magzat fejlődési rendellenességeinek. Jelentősége van olyan kórállapotoknak – méhszájelégtelenség, tünetmentes anyai fertőzések –, amelyek konkrét okát az orvostudomány még nem ismeri. Egyes anyai társbetegségek – ilyen lehet a cukor- vagy a szívbetegség – is növelik a rizikót, de az ok-okozati összefüggés szintén ismeretlen.

A Hajdú-Biharban történt 16 szüléskörüli halálozás közül 14 a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán volt, amely a legmagasabb progresszivitási szintű ellátó helyek közé tartozik.  Ide kerülnek a régió alacsonyabb ellátási szintű helyeiről a rizikós esetek, akár a megyén kívülről is, így ezek is a klinika és Hajdú-Bihar mutatóiban jelennek meg.

A várandósokat innen nem küldik másik intézménybe. A 14 eset közül 5 terhes nő nem hajdú-bihari volt. Négy magzatát elveszítő asszony él Debrecenben, öten pedig a megye más településein. A Klinika minden születés körüli halálozást értékel, elemez, és a vizsgálatok alapján személyi mulasztás egyik esetnél sem történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik