Belföld

Siklósi Beatrix kinevezése miatt újra áll a bál

Heves vita jöhet a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumában.

A Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának három tagja  tiltakozott ellene, hogy Siklósi Beatrix lett a Kossuth Rádió csatornaigazgatója. Debreczeni József, Kránitz László és Silhavy Máté szerint az állami rádió új főnöke

számos alkalommal, a legkülönfélébb fórumokon tett gyűlölködő megnyilvánulásokat.

Ezek citálása helyett emlékeztettek arra, hogy – mint korábban megírtuk – Siklósit a történelmi egyházak vezetői buktatták meg, amikor az egyházi műsorokat bízták rá.

Nyíltan kirekesztő és antiszemita megjegyzései, nyilatkozatai alkalmatlanná és hiteltelenné teszik az egyházi műsorok gondozására.

Ezt írta közösen Erdő Péter, Bölcskei Gusztáv, Gáncs Péter és Heisler András 2014. október 21-én kelt. A kurátorok ezek után kizártnak tarják, hogy a Kossuth Rádió közszolgálati normák szerinti vezetésére alkalmas lenne Siklósi Beatrix, aki nem titkolja Orbán Viktor iránti rajongását. Felrótták neki egy hat évvel ezelőtti Facebook-bejegyzését, amikor Orbán Ráhelnek üzent.

Bátran, okosan, úgy, ahogy édesapád teszi.

Az új csatornaigazgató így nem tudja biztosítani a „közszolgálati médiaszolgáltató függetlenségét”, amit a médiatörvény előír és amely alapján a Kuratórium soron következő ülésén kezdeményezni fogják, hogy

a Médiatanács semmisítse meg Siklósi Beatrix Kossuth Rádió élére történt kinevezését.

Balogh: ez nem a kuratórium dolga

A Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke erre úgy reagált, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) nem tartozik a felügyeletük alá, a testület a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-t ellenőrzi. Balogh László az állami hírügynökségnek telefonon azt mondta, a tiltakozókat nemrég az ellenzéki frakciók delegálták a kuratóriumba, ahol már nem folytathatnak politikai tevékenységet, de most ezt tették.

Az elnök sajnálja, hogy kollégái egy szakmai kérdésből politikait

próbálnak kreálni. A kollégák nyilván nem mélyültek el a hatályos médiatörvényben és a közszolgálati kódexben.

Szerinte hamisan hivatkoznak a médiatörvényre. Az ő olvasatában az abban szereplő közszolgálati médiaszolgáltató kifejezés nem az MTVA-ra, hanem a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-re vonatkozik, így a kuratórium nincs is lehetősége beleszólni az MTVA-vezetők kinevezésébe, így nem is javasolja, hogy napirendre vegyék a három tiltakozó kezdeményezését, hogy a Médiatanács semmisítse meg Siklósi Beatrix kinevezését. Balogh László a három kurátor indoklásával és a minősítéssel sem ért egyet, mivel az idézetek –  szerinte – egy „korábbi médiahisztéria” alapján születtek, valóságtartalmuk kétséges.

Kiemelt kép: Szikora Róbert és Siklósi Beatrix az Égre néző  címmel megjelent, istenes verseket tartalmazó válogatáskötet bemutatóján a budavári prímási palotában 2019. december 21-én. MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik