Belföld

Csak a tömegesen átvezényelt vidéki fiatalok miatt működőképes a budapesti rendőrség

A képzés után átvezényelt fiatalok tartják életben a fővárosi rendőrséget. A Népszava szerdai cikke szerint a fővárosban a kerületi kapitányságoknál dolgozó egyenruhások csaknem kétharmada nem budapesti.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) központi szerveinél és az alá tartozó kapitányságoknál 2019-ben a hivatásos állomány 64 százalékának az állandó lakcíme vidéki volt.

  • Van olyan budai kerület, ahol a rendőrök 77 százaléka vidéki, többségük két éven belül végzett fiatal.
  • A legrosszabb helyzetben a dunai vízirendészek vannak, ahol majdnem 83 százalékos a vidéki munkatársak aránya.
  • A legjobbnak tekinthető XXI. kerületben is majdnem 54 százalék.

A lap szakértőket idézve állítja, hogy egy elfogásnál, üldözésnél a szakmai alapok mellett a helyismeret is elengedhetetlen. Ennek a tudásnak a megszerzése nagyjából öt év alatt lehetséges, a fiatalok azonban ezt az időt nem töltik ki a fővárosban: az alacsony bérek és a nehezen megoldható lakhatás miatt a rendészeti szakgimnázium után kötelező kétéves szolgálati idő leteltével a legtöbben visszamennek szülőföldjükre. Ha ez nem sikerül, leszerelnek.

Tavaly a BRFK hivatásos állománya 638 fővel csökkent, miközben 368 helyet tudtak betölteni.

A fővárosban szolgálatot teljesítő fiatal vidéki rendőrök számára a jelenlegi 150 ezer forintot alig meghaladó nettó bérekből a lakásvásárlás elképzelhetetlen. Kevesen tudnak élni a lehetőséggel, hogy havi 40 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnának, ha Budapesten vagy annak 50 kilométeres körzetében új vagy használt lakást, netán házat vennének. A lehetőség azért sem vonzó, mert aki kilép a szervezetből, vagy csak más szolgálati helyre kéri magát, annak azonnal vissza kell fizetnie az addig kiutalt összeget.

Két éves munkaviszony után igényelhetnek kamatmentes hitelt is a rendőrök vásárlásra, építésre, bővítésre vagy felújításra, ám ehhez rendelkezniük kell 20 százalékos önrésszel, ami egy húszmilliós lakásnál négymillió forint lenne. Mivel a faluról indult fiataloknak ritkán van ennyi pénzük, marad az albérlet vagy a belügyi szálláshelyek igénybe vétele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik