Belföld

Templomi VIP-fideszes lett a Pécset elbukó Csizi Péter utódja

Meglett a következménye a kormánypárti vereségeknek a baranyai megyeszékhelyen: 2022-re már Őri László korábbi alpolgármester készülhet.

A 24.hu információja szerint a Fidesz decemberben lényegében leváltotta a Baranya megyei 1. számú, azaz a pécsi választókerület fideszes elnöki tisztéről Csizi Pétert, a párt 2018-as parlamenti képviselőjelöltjét, korábbi országgyűlési képviselőt.

Az utóbbi két évben Csizi Péter volt a Fidesz egyik legnagyobb politikai vesztese. Egyike volt annak a három vidéki kormánypárti jelöltnek, akik elvesztették az egyéni körzetükben a parlamenti választást az ellenzéki indulóval szemben: a független Mellár Tamás lett a befutó helyette. Csizi a vereség ellenére azóta többször is bekerülhetett volna a parlamentbe, de a megüresedett listás helyek kiosztásánál is kihagyták a sorból. A bukott képviselőjelöltet anyagilag mégis kompenzálták: 2018 őszén egyszerre három, állami tulajdonban lévő cégben nevezték ki ügyvezető igazgatónak, amivel összesen bruttó 4 millió forintos havi fizetésre tett szert.

Forrásaink szerint az álláshalmozó választókerületi elnök ideje nagy részét nem is Pécsen, hanem Budapesten tölti, így nem csoda, hogy a fennhatósága alá tartozó körzetben az októberi önkormányzati választáson is nagyot bukott a kormánypárt. A Fidesz nemcsak a polgármesteri széket veszítette el, hanem a képviselő-testületben is kisebbségbe szorult úgy, hogy a 18 egyéni körzetből csak kettőt nyert meg.

A váltás hivatalosan ugyan még nem történt meg, de úgy tudjuk, hogy Csizi feladatait az utóbbi hetekben Őri László vette át a választókerületben. Őri 2010-ben került be a pécsi önkormányzat Fidesz-frakciójába, 2014-ben alpolgármester lett. A tavaly októberben elvesztett pécsi választás után a Baranya megyei közgyűlés elnöki posztjára került. Eddig egyszer terelődött rá az országos sajtó figyelme, amikor templomi VIP-padsort kapott Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárral, a Fidesz pécsi elnökével az uniós pénzből felújított csányoszrói templom istentiszteletén.

Megkerestük Őri Lászlót is, hogy mikorra várható a választókerületi elnöki cserének a hivatalos bejelentése, de ő egyelőre nem válaszolt a kérdéseinkre.

A 24.hu decemberben írta meg, hogy az önkormányzati választáson elszenvedett vereségek miatt személycserék várhatók a gyengén teljesítő fideszes választókerületek élén. Forrásaink szerint a belső elemzések azt mutatták, hogy a Fidesz 10-15 helyen is elbukhatja a 2022-es parlamenti választást, ha a párt a jelenlegi választókerületi elnökkel próbál versenyezni egy, az októberihez hasonló ellenzéki összefogással.

Orbán elégedetlen, változásokat akar a Fideszben
Tizenöt-húsz választókerületén élén is lecserélhetik a vezetőt a balul sikerült önkormányzati választás után a miniszterelnök akarata alapján.

A Népszava hétfőn arról írt, hogy ebben a hullámban érik Nyitrai Zsolt leváltása is. A lap szerint az egri jobboldal Habis László korábbi polgármestert tartja a választókerületi elnöki poszt várományosának. Hogy változás várható legalább egy Heves megyei választókerület élén, arról szintén írtunk már decemberben, és a három megyei Fidesz-jelölt közül Nyitrai volt az, aki egyedüliként kevesebb szavazatot szerzett a körzetében, mint ahányan listán a Fideszre szavaztak ugyanott.

Kiemelt képünkön: Őri László, Pécs alpolgármestere búzát önt egy dézsába a Magyarok kenyere program javára gyűjtött búza összeöntésekor az Orfűn rendezett ünnepségen 2016. augusztus 7-én. Fotó: MTI/Sóki Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik