Belföld

Karácsony: Itt az ideje az egész korábbi metróbeszerzést átvizsgálni

Mozgalmasan indul az év, jól van ez így, vegyük is sorba a napirenden lévő budapesti ügyeket – írja Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében, majd rá is tér többek között a Lánchíd, az M3-as metró, valamint az egészségügyi fejlesztések ügyére.

Karácsony szerint lépni kellett, mert Budapest, és az egész ország egyik legfontosabb szimbóluma nem maradhat ilyen állapotban.

A híd állapota nem ad okot semmiféle pánikkeltésre, de a felújítás már nem húzható sokáig. Hogy megakadályozzuk a további állagromlást, holnaptól kitiltjuk az 5 tonnánál nehezebb járműveket a hídról.

Táblák mellett a rendőrök és a fővárosi rendészeti igazgatóság munkatársai a jövő héten figyelmeztetik erre a teherautók és a nagyobb turistabuszok vezetőit, utána már szankcionálnak is.

Ez a korlátozás a budapestiek többségét nem érinti, de tudom, a híd esedékes felújítás miatti lezárása sok kényelmetlenséget fog okozni. Ezt a lehető legnagyobb mértékben igyekszünk majd mérsékelni. De előbb, már a jövő héten, egyeztetést kezdünk a kormánnyal a híd felújításához még hiányzó, mintegy 20 milliárd forint előteremtéséről.

A főpolgármester arról ír,

hogy önmagában ez a szám nem okozna gondot a működtetésben, a gyártó garanciálisan, kötbér mellett javította is, de azért ez mégiscsak beismerése a korábban tagadott ténynek: sok gond van a „felújított” orosz kocsikkal. Itt az ideje az egész korábbi metróbeszerzést, annak minden körülményét érintő átfogó vizsgálatnak. Erre a BKV és a BKK felügyelőbizottságát kérem fel, úgy hiszem, két hónap elég a teljes körű tisztázásra, amit természetesen a nyilvánosság bevonása követ majd.

a megjelent hírekkel szemben a Budapest számára megszerzett 50 milliárd forint nagy részét nem viszi el a korábban betervezett fejlesztések áremelkedése. Nem, mert ez a pénz – a közgyűlés egyhangú döntése szerint, amit a kormányhatározat is megerősített az év végén – az eddigieken felül jár a fővárosiaknak, másrészt eszünk ágában sincs ezt a teljes összeget betonra költeni. Érdemi javulást akarunk az ellátásban, nem szépre festett épületeket – ilyet már láttunk. Ígéreteinkkel összhangban minden budapesti számára biztosítjuk a hozzáférést a legmodernebb diagnosztikai eszközökhöz, és radikálisan csökkenteni fogjuk a várólistákat. Mindezt a kerületekkel közösen, az ő javaslataik beemelésével.

A főpolgármester az M4-es metróról és a színházakról is kifejtette véleményét, a teljes bejegyzés ITT olvasható.

kiemelt kép: Mohos Márton 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik