Beállt a közpénzzuhany alá Mészáros Lőrinc öccse is

Mészáros János cégei milliárdokért dolgoznak állami megrendelésre.
Kapcsolódó cikkek

Májusban új céggel gazdagodott Mészáros János, a milliárdos Mészáros Lőrinc öccse. Az Adept Enviro Kft. fő profilja a mérnöki tevékenység, műszaki tanácsadás, és nagyon úgy tűnik, hogy az üzletember a családi hagyományoknak megfelelően jó lóra tett: négy hónappal azután, hogy Mészáros János megvette, a cég 260,6 millió forintos közbeszerzést nyert el az Országos Vízügyi Főigazgatóságtól. A feladat a gyálai Holt-Tisza kármentesítésének feltárása — derül ki a Közbeszerzési Hatóság honlapján közzétett hirdetményből.

Az eljárásra öt céget hívtak meg, és minden versenytársát leverte az Adept Enviro, így a békési Mészárosként emlegetett Barkász Sándor cégét, a Békés Drént is. A 2016-ban alapított Adept Enviro Kft.-nek ez mindössze a második sikeres közbeszerzése: az első, a Nitrokémia Zrt.-től elnyert, egymilliárdos keretszerződést két másik vállalkozással közösen vitte el 2018-ban.

Borítékolható, hogy további nagy dobásokra is készül a kisebbik Mészáros-testvér, már csak azért is, mert az Adept Enviro ügyvezetőjének a Közgép korábbi hulladékgazdálkodási és kármentesítési igazgatóját, Sinka Tibort igazolták le.

Több mint 600 milliónyi állami megbízás havonta

2018 decemberében a néhány év alatt dollármilliárdossá váló Mészáros Lőrinc közpénzes munkákban és állami támogatásokban gazdag évét foglaltuk össze, Mészáros János új cége pedig apropót szolgáltatott arra, hogy megnézzük, hogyan teljesített a felcsúti család radar alatt repülő tagja.

Számításaink szerint Mészáros János cégei 2019-ben (leginkább egyénileg, ritkábban konzorciumi tagként) 7 milliárd 757 millió forint állami megbízást nyertek el. 

Fontos hozzátenni, hogy ezek kizárólag a fővállalkozói munkák. Hogy alvállakozóként vagy a közbeszerzési értékhatárt el nem érő munkákból mekkora összeg jutott Mészáros Jánoshoz, az a nyilvános adatbázisokból nem derül ki.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor