Belföld

Az ügyészség azt állítja, mindent megtett a győri gyermekgyilkosság megelőzése érdekében

A két kisgyermekét a hétvégén Győrben megölő H. G. ellen emberölés bűntettének kísérlete és kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt folyt büntetőeljárásban a Vas Megyei Főügyészség a terhelt kiskorú gyermekei tekintetében a szülői felügyeleti jog megszüntetését indítványozta. Az ügyészi indítványt a Szombathelyi Törvényszék egyéb törvényes útra utasította – írja közleményében a Legfőbb Ügyészség.

A büntetőügy másodfokú eljárásában a Győri Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet megváltoztatását indítványozta, az első fokon kiszabott öt év fegyházbüntetésnél súlyosabb szabadságvesztést, valamint a szülői felügyeleti jog megszüntetését kezdeményezte.

A Győri Ítélőtábla az ügyészségi fellebbezésnek nem adott helyt, az elsőfokú bíróság ítéletét helyben hagyta.

A jogerős ítélet után a Vas Megyei Főügyészség keresetet nyújtott be a Szombathelyi Járásbírósághoz a terhelt szülői felügyeleti jogának megszüntetése iránt.

A Szombathelyi Járásbíróság a szülői felügyeletet megszüntette azzal, hogy gyermekeivel a férfi továbbra is jogosult volt a kapcsolattartásra.

Győri gyerekgyilkosság: az anya kérte, hogy az apa láthassa a gyerekeket
Újabb közleményt adott ki a Szombathelyi Törvényszék.

A férfit a fegyházbüntetésből 2019 szeptemberében a Szombathelyi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírója feltételes szabadságra bocsátotta. A végzéssel szemben a Vas Megyei Főügyészség fellebbezett és indítványozta, hogy másodfokon az elítélt feltételes szabadságra bocsátását mellőzzék.

A Szombathelyi Törvényszék az ügyészi fellebbezésnek nem adott helyt, az elsőfokú bíróság határozatát helyben hagyta.

Az eljáró ügyészi szervek az emberölés bűntettének kísérlete miatt a férfival szemben indult büntetőeljárásban a kiszabott szabadságvesztésnél súlyosabb büntetést kértek, a szülői felügyeleti jog megszüntetését már a büntetőeljárásban is indítványozták, majd polgári pert indítottak a szülői felügyeleti jog megszüntetése érdekében, valamint a férfi feltételes szabadságra bocsátását is ellenezték – hangsúlyozza az ügyészség.

Kiemelt kép: police.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik