Belföld

Százmillió forintért vett az újpesti önkormányzat ajándékcsomagokat a nyugdíjasoknak a választás előtt

Nem csak ingyenkrumplival kedveskedett a nyugdíjas szavazóknak az akkor még Wintermantel Zsolt vezette önkormányzat. Az ajándékok egy része épphogy a közbeszerzési értékhatár alatt van, de akad olyan is, ahol kellett volna lennie közbeszerzésnek, ám nem találják a nyomát. Csak a meglepetés LED-izzók 18 millió forintba kerültek.

A Fidesz a legtöbb budapesti kerületben adott valamilyen ajándékot a választások előtt a helyieknek. Ez a legtöbbször irgalmatlan mennyiségű ingyenkrumpli szétosztásában merült ki, de az újpesti önkormányzat ennél bőkezűbb volt. Azt már korábban lehetett tudni, hogy a Wintermantel Zsolt vezette hivatal október elején kezdte el postázni a kerületi nyugdíjasoknak azokat a csomagokat, amelyek

  • Omnia Silk kávét (250 g),
  • Lipton Earl Grey teát (25 filter),
  • Virágmézet (350 g),
  • Hajdu fodros kocka tésztát,
  • Hajdu eperlevél tésztát,
  • és egy pár gyulai kolbászt tartalmaztak.

A kerület új, ellenzéki vezetése, úgy tűnik, most jutott el azokig a szerződésekig, amelyekkel beszerezték a csomagokat, mert a 24.hu-hoz eljuttatott közleményükben azt írják:

A nyugdíjasoknak kiosztott csomagokra összesen majdnem százmillió forintot költött az önkormányzat. 

Ez úgy jön ki, hogy eleve nem csak a fenti termékek voltak a pakkban, hanem az Újpest Kártya-tulajdonosok LED-izzókat is kaptak, sőt, speciális szatyrot terveztek a teljes csomag tárolására. Az önkormányzatban fellelhető dokumentumok alapján az elszámolás úgy néz ki, hogy

  • A kávét és a teát nettó 14 948 031 forintért szerezték be, ami 50 ezer forinttal van a közbeszerzési értékhatár alatt.
  • A tésztát, mézet, kolbászt és burgonyát nettó 43 464 567 forintért vásárolták az Unibond Bt.-től. Az önkormányzat szerint ennek a cégnek a fő tevékenységi köre a műszaki kutatás és fejlesztés, a fenti tétel pedig a törvény alapján valószínűleg közbeszerzés-köteles lenne, ám sem a közbeszerzési értesítőben, sem a képviselő-testület által elfogadott közbeszerzési tervben nem lelhető fel az ezzel kapcsolatos eljárás. Így a polgármesteri hivatal szerint ki kell vizsgálni, hogy vajon törvényesen szerezte-e be azt az előző önkormányzat, de az is lehet, hogy ez a tétel a kivételek közé tartozik.
  • Egy szerintük Fidesz közeli céggel, a Grafcom Media Kft.-vel gyártatták le a burgonyaosztáshoz adott bevásárlótáskákat, nettó 6 427 120 forintért.
  • Ezen felül az Újpest Kártyával rendelkező lakosoknak 10 ezer darab izzót is kiosztottak, ennek értéke nettó 17 894 300 forint volt.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik