Belföld

Diszkrimináció miatt megbüntették a Gozsdu Udvart

Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) határozatot hozott és megbüntette a Gozsdu Udvar biztonsági szolgálatát ellátó céget, miután 2018 októberben  megtagadták a 12 főből álló nemzetközi roma delegációtól a belépést. Az EBH megtiltotta, hogy a jövőben megkülönböztessék a látogatókat származásuk miatt – közölte az A Hang pénteken.

Amint arról beszámoltunk, a szórakozóhelyre Civil Kollégium Alapítvány munkatársa, Kiss Márió szeretett volna bejutni esélyegyenlőségért dolgozó nemzetközi szervezet, a National Democratic Institute román és szlovák aktivistáival együtt. Néhány italt akartak meginni az egyik helyen, megkérdezték a kidobókat, miért nem engedik be őket, de nem kaptak választ.

Előkerült egy hangfelvétel: azért nem engedték be a roma fiatalokat a Gozsdu udvarba, mert magánterület
A biztonsági őrök véletlenül sem akarták, hogy a társaság bejusson a helyre.

Az ügyben két eljárás indult tavaly október óta,  első eljárást az EBH megszüntette, mert az egyetlen fellelhető cég jogilag nem volt felelősségre vonható Mivel a jogsértéstől számított egy éven belül lehet indítani új eljárást, júniusban egy újabb panasszal kérte Kiss Márió, hogy vonja eljárás alá az EBH a társasházakat üzemeltető céget és egy biztonsági céget is. A meghallgatások során kiderült, hogy a passzázson a bejáratok őrzését az Iman Sec. Kft. végzi, a cég alkalmazottai akadályozták meg 2018 októberében, hogy a nemzetközi delegáció belépjen a Gozsdu Udvar területére – áll a közleményben.

Érzékenyítő tréningre mennek a romákat diszkrimináló kidobók
Az Egyenlő Bánásmód Hatóság szerint egyértelműen negatívan különböztették meg a romákat a biztonsági őrök.

A második eljárás 2019. júliusában indult, a szeptemberi meghallgatást követően a cég nem kommunikált érdemben többé, így a hatóság 2019. december 7-én jogerősen megállapította, hogy az Iman Security Kft. Kiss Márióval szemben roma nemzetiséghez tartozásával és bőrszínével összefüggésben megsértette az egyenlő bánásmód követelményét és köteles fél millió forint bírságot fizetni.

Kiss Márió jogi képviseletét az A Hang által felkért jogász látta el. Mint írták:

Ez a határozat nemcsak Kiss Máriónak szolgáltat igazat, hanem reményeink szerint véd valamennyi roma és nem roma embert a hátrányos megkülönböztetéstől. Bebizonyítottuk, hogy a panasztétel nem hiábavaló.

Kiemelt kép: 24.hu/Mohos Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik