Belföld

„Ha én leszek a polgármester, azért iszunk, ha nem, akkor meg azért”

Balatonszepezd – a világ közepe, hirdeti az egyik helyi Facebook-csoport elnevezése, és a helyiek most tényleg úgy érzik, körülöttük forog a világ. Várják a vasárnap estét, amikor kiderül, ki lesz a falu új polgármestere, aztán reményeik szerint visszatérnek a nyugodt téli hétköznapok. Nehezen viselik a felhajtást, ahogy a jelöltek egymást osztják, őket pedig újságírók faggatják a közelgő voksolásról. Főleg azután, hogy október 13-án még az érdektelenség miatt maradt el a polgármester-választás: az ország 3200 települése közül a zalai Lakhegy és az északi parti, nagyjából 400 lakosú Balatonszepezd volt csak olyan, ahol senki nem jelentkezett a vezetői posztra. Most vasárnap viszont, meglátva a lehetőséget, tizennégyen szállnak érte harcba.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Azt hiszem, a jelöltek nagy része nincs tisztában azzal, milyen nagy feladat egy ilyen településen polgármesternek lenni

– mondja Bíró Imre alpolgármester, miközben autóval körbevezet minket a faluban. Ő nem indul az időközi választáson, pedig jó eséllyel nyerhetne, ismer minden utcakövet, nevükön szólítja az állandó lakókat, neki azonban túl kötött ez a pozíció, azt szereti, amikor jönni-menni lehet.

Két idős nő áll egy ház előtt, Bíró Imre lehúzza a kocsi ablakát:

Megvolt a nyaralás? Figyeltem a házát, gyakran elkanyarodtam erre. Minden rendben volt.

Szerinte egy kis településen az a legfontosabb, hogy a polgármester mindent tudjon a helyiekről, azt is, hogy ki mikor utazik el. De ő is beszélt arról, hogy a faluban nehezen viselik a nagy érdeklődést, szeretnének már túl lenni a választási őrületen.

Bíró Imre. Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Mindenki azt akarja

Szepezd gyönyörű hely, az embernek az az érzése, hogy a község bármely pontján csak egy karnyújtásnyira van a Balaton. Politikai élete viszont nem túl színes, az utóbbi években a hírekbe is csak akkor került be, amikor kiderült, hogy egy családi kriptára építettek kilátót.

A hirtelen jött érdeklődés abból is látszik, hogy a vasárnapi választás tizennégy jelöltje közül mindössze négyen laknak Szepezden, egyikük pedig ott építkezik. A Szepezden élőkkel megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot, ám Hegyiné Havasi Valéria és Sándor Gyuláné (aki öt évvel ezelőtt a legtöbb szavazatot gyűjtve került be a testületbe) nem akart nyilatkozni lapunknak, Illés Mihály pedig vissza sem írt üzenetünkre.

Selmi Gábor nyugdíjas, igazi helyi erő, egy ciklusra már volt képviselő, 2014-ben pedig polgármesterjelöltként indult, 18 százalékos eredménnyel harmadik lett. Ő alapította a helyi horgászegyesületet, évek óta főzőversenyeket rendez. Azt mondja, váratlan volt, hogy az addigi polgármester Sebestyén László nem indult az októberi választáson.

Rossz nyelvek szerint összeveszett az alpolgármester Sándor Gyulánéval, ezért is lépett végül vissza, Ildikó pedig elindul most a választáson

– mondta.

Sebestyén László a távozásáról csak annyit írt kérdésünkre: „öt évvel ezelőtt arra vállalkoztam, hogy a következő önkormányzati ciklusban legjobb képességeim szerint végzem majd a teendőim. Az öt év eltelt, és büszke vagyok arra, amit a képviselő-testülettel együtt elvégeztünk.”

Selmi Gábor. Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Selmi Gábor szerint mivel Szepezd csendes kis falu,

ide nem olyan jelölt kell, mint Tóth Zoltán, aki vadasparkot meg kalandparkot akar csinálni.

Tóth kétségkívül a legmegosztóbb induló. Vele egy budai kávézóban találkoztunk, és már az indulását is fölöttébb meglepő érvekkel magyarázta:

Sok indíttatásom van arra, hogy fejlődjön az ország. A két legnagyobb problémát a környezetváltozások és az autisták okozzák. Látszik is az embereken, hogy van valami gáz.

Tóth azt mondja, „látott egyfajta morált” rokonától, a szocialista Verók Istvántól, aki korábban terézvárosi polgármester volt, és akit kevéssel a 2012-ben bekövetkezett halála előtt két ügyben is hűtlen kezeléssel vádoltak meg. Tóth szerint az is mellette szól, hogy bár polgármester még nem volt, több ezer fős fesztiválokat szervezett már, volt hálózatépítő.

Ehhez képest egy polgármesterség semmi.

Azt is hangsúlyozta, hogy a térségben a fiatalokra kell koncentrálni. Amikor konkrétumokat kértünk Tóthtól, azt mondta: „Mari Zoli barátom fia kint focizik a Barcelonában. Őt én edzettem mentálisan és állóképességre is. A Barcelona focitáborát is el lehetne hozni Szepezdre.”

Tóth Zoltán. Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

„Tudom, mi az a marketing, ahhoz nem pénz kell, hanem ész” – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy terveihez honnan szerezne támogatást. Ha pedig lehámozzuk a mondatait, arra a következtetésre juthatunk, hogy nem Balatonszepezdről végezné a munkát megválasztása esetén.

A munkához egy csapatot fogok szervezni, és csinálnánk egy falufejlesztői egyesületet. A munkához nem idő meg energia kell, hanem okos gondolatok meg jó szervezés. A munkát nem én fogom elvégezni, hanem az ottani emberek, hiszen ők akarnak bevételhez jutni. Én pedig megszervezem, hogy miből legyen.

„Tudtuk, hogy svindli van”

Magyar kamugyógyítót buktattak le Angliában – írta az Index még 2016-ban egy BBC-riport alapján. A BBC stábja egy magát enyhe autistának kiadó, rejtett kamerával felszerelt tesztalanyt küldött Kanta József kezelésére, aki a Tóth Zoltán által kitalált technikát alkalmazta a „gyógyításra”. Azzal kezdett, hogy szemkontaktusra kényszerítette a pácienst, később pedig azt ismételgette neki, hogy az anyja nem szereti, majd veréssel fenyegette a beteget. Tóth most így nyilatkozott a felvételről:

Én büszke vagyok rá, hogy engem a BBC lejáratott, mert ahhoz valamit csinálni kellett. Én nem gyógyítok, hanem az öngyilkossági kísérletem után, magam miatt kifejlesztettem saját gondolataim alapján egy konfrontálási eljárást, ami olyan mint egy szimulátor, egy edzés. A félelmeket edzem. Ez olyan, mint amikor valaki leesik a lóról, és visszateszik. Ha sokszor visszateszed, akkor egy idő után nem fél.

Tóth Zoltán szerint az autizmus gyógyítható, és a szembenézés segíthet rajta.

A BBC riportere mondta Joci barátomnak a felvétel közben, hogy „rúgd szét a fenekét”. Mi nem vagyunk hülyék, tudtuk, hogy svindli van, mert a gyerek azt mondta, „autista vagyok, gyógyíts meg”. Egyetlen autistát sem tudsz mondani, aki így szembe tud nézni, és kimondja ezt. Innentől úgy voltunk, hogy akkor menjünk bele a játékba, csak hát mi nem tudtuk, hogy ez a BBC. De a BBC nem isten.

Szepezd megmaradása a tét?

Térjünk át a kávézóból Selmi Gábor szepezdi házába. Ő, ha megválasztják, egy önkormányzati tulajdonban levő kft.-t hozna létre, amivel sokaknak tudna munkát adni. Szerinte ugyanis komoly gond az, hogy az 1300 nyaralós lasszóval fogja azokat a melósokat, akik a ház körüli munkákat elvégzik.

Selmi a vaddisznóhelyzetet is súlyosnak találja, az ő kerítésén is látszik a pusztítás. Nem lát más megoldást, mint hogy a vadakat ki kellene lőni, csapdázni kell. És ha már vadászat, Selmi a jelöltek nagy részét szerencsevadásznak tartja, akinek fogalma sincs, hogy működnek a dolgok a településen. Selmi és felesége egyébként a decembert már Németországban tölti, de most a választás miatt Magyarországon maradtak. Biztos benne, hogy helyi jelölt nyeri a választás, „idegen nem fog ebbe beleszólni”, és persze azt sem tartja kizártnak, hogy ő lesz a befutó:

Vettünk három üveg pezsgőt, ha én leszek a polgármester, akkor azért iszunk, ha nem én leszek, akkor meg azért.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Bocskov Petrov Jordánnal az épülő háza előtt beszélgettünk. Ő a kecskeméti bolgár települési nemzetiségi önkormányzat elnöke, a harmadik ciklusát kezdi meg, egyben a Magyar-Bolgár Gazdasági Kamara elnökségi tagja. De januárban nyugdíjba megy, befejezi üzleti tevékenységét. A jövőjét Szepezden képzeli el, reményei szerint polgármesterként. A falu nyugalmát megőrizné, de fontosnak tartja a fejlesztést, még fejlesztési térképet is készített.

Ha csatornát kell tisztítani, ott van a csomagtartómban gumicsizma, akkor bemegyünk a csatornába. A polgármesternek előre kell menni és utat mutatni

– ebben hisz Bocskov, azt viszont értelmetlennek tartja, hogy sokan azt nézik, ki helyi és ki nem.

Azt mondják, szepezdi szív kell ehhez. Bennem nem dobog született szepezdi szív, de Ronaldo is bármelyik csapatban játszott, a szívét-lelkét kitette. Én egyébként Messi-párti vagyok.

Azt mondja, két „rossz tulajdonsága” van, az egyik, hogy alkoholt egyáltalán nem iszik, a másik, hogy nincs hobbija. Az előbbi a beilleszkedést nehezíti, az utóbbi miatt állandóan csinálnia kell valamit. Bocskov kampánya során minden házba becsengetett, és úgy érzi, a többségnek szimpatikus volt.

Szerinte a tét nem kevesebb, mint hogy Szepezd megmarad-e, miután „sokan több évtizede dolgoznak azon, hogy Zánka vagy más települések bekebelezzék a falut.” Szerinte ezért olyan ember kell a település élére, aki országos tapasztalattal, kapcsolattal, megfelelő szakmaisággal meg tudja védeni a községet.

Bocskov Petrov Jordán. Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

És még sokan mások

A 24.hu által megkérdezett jelöltek mind azt mondták, arra számítottak, hogy a volt polgármester újra indul a választáson. Amikor pedig kiderült, hogy mégsem újrázik, az idő rövidsége miatt nem tudtak elindulni az októberi választáson. A jelöltek közül Tánczos Róbert is élt már Balatonszepezden, és egy éve tervezi a visszaköltözést. Tánczos a legfontosabb feladatának az ellentétek megszüntetését és az együtt gondolkodás elindítását tartja. De lényeges szerinte a környezetvédelem is, a nád és az erdő megőrzése, a szemétproblémák megoldása.

Csathó Ábel az egyik legfiatalabb jelölt, szociológiát és vállakozásfejlesztést tanult az egyetemen. Balatonszepezdet harmadik generációs nyaralóként ismeri, céljai között szerepel a közösségi komposztálás és egy idősek otthona felépítése.

A jelöltek között ott van a veszprémi Péterfay Norbert vállalkozó, aki ingatlanfejlesztési projektet irányít, és Füzesséri József is, akinek van jelentős településvezetői tapasztalata, igaz, az ország másik részéből: 2006-tól az idén októberig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszó független polgármestereként dolgozott, akkor azonban alulmaradt a választáson. Füzesséri József kérdésünkre elmondta, hogy ismerősei, barátai hívták fel a figyelmét a Szepezden kialakult helyzetre. Ezek után ő meglátogatta a falut és rögtön látta, milyen fejlesztéseket lehetne végrehajtani. Legnagyobb terve egy kőszínház megépítése, ahol komolyzenei koncerteket lehetne tartani. Elmondta, ezt nem az önkormányzat pénzéből finanszíroznák, hanem a hosszú polgármestersége alatt kialakult gazdasági kapcsolatai révén építenék meg a színházat.

Aki kíváncsi a szepezdi jelöltek programjára, azoknak az alábbi 45 perces videót ajánljuk:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik