Belföld

Családi kriptára építettek kilátót Balatonszepezden

Komoly vita alakult ki egy balatonszepezdi Facebook-csoportban az idén átadott Panoráma sétány miatt. A 25 milliós beruházás több kérdést is felvet, akad, aki azt sem érti, miért kell a 71-es főút mellé kilátót építeni, de a történet ennél összetettebb.

Sokan ugyanis hullagyalázást emlegetnek, mivel a kilátó elhagyott sírok tetején épült meg. 

A helyiek szerint többek között Szepezd történelmi múltjában jelentős szerepet játszó, felsődörgicsei Nagy család kriptája található itt, amelyet most betonnal fedtek el. A kriptában tizenegy ember nyugszik. Több szepezdi szerint nem normális dolog, hogy a gyerekek itt szaladgálnak és a turisták meg itt szelfiznek.

Ez nem egy út, hanem egy hely

A Panoráma sétányt februárban, a választások előtt adták át, az ünnepségen megjelent Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Balatonszepezd polgármestere, Dr. Sebestyén László. Korábban ez a rész is Szepezd temetőjéhez tartozott, sírok még az utóbbi években is voltak itt. Igaz, nagyon le voltak robbanva, ahogy a temető környezete is, vagyis azt valószínűleg mindenki elismeri, hogy ráfért egy kis felújítás erre a részre.

A Panoráma sétány átadóján a polgármester elmondta, hogy a beruházás célja, hogy összekössék a katolikus templomot a temetővel. A másik indok a kilátó megépítésére, hogy

csak 3-4 olyan hely van a Balaton körül, ami ilyen közel a vízhez panorámás élményt ad.

Jelenleg a kilátóból nem nagyon lehet rálátni a Balatonra, egy helyi szerint csak egy kis lyukon lehet kinézni az ősfák miatt. A napjainkban divatos fairtások miatt viszont fontosnak tartotta megjegyezni forrásunk, hogy reméli senkinek nem jut eszébe a faritkítás a jobb kilátás érdekében.

A polgármester a februári átadáson felvetette azt is, akadt olyan, aki megkérdőjelezte ennek az útnak a szükségességét, de szerinte ez nem egy út, hanem egy hely. Ő is megemlíti, hogy a harmadik terasznál Nagy Pál síremléke lesz, de ez egyelőre nem egy síremléknek tűnik, ráadásul nem teljesen világos, mi történt a többi sírhellyel. A szalagvágás után Kontrát Károly ugyanis megkérdezte a polgármestert, mi lett a sírkövekkel. Sebestyén László elég kitérő válaszokat adott, majd bele is botlottak Nagy Pál sírjába.

Többen egyébként örülnek a beruházásnak, van aki azt gondolja, így majd többen költöznek Szepezdre és ezért több felé oszlik az adó. A másik véglet, hogy néhányan már a kilátó lebontását/lebontatását tervezik, ők inkább azok, akiknek a közvetlen szomszédságába építették a kilátót. Akik egy kicsit higgadtabban közelítik meg a problémát, arról beszélgetnek, talán hasznosabb dolgokra is el lehet költeni 25 millió forintot, nem pedig egy olyan kilátóra, ami 4-5 méterrel van a 71-es autóút felett és kissé morbid körülmények között épült meg.

Kerestük a polgármestert is, hogy megtudjuk, valóban a Nagy család sírjaira épült-e a kilátó, de nem kaptunk választ kérdésünkre. A 25 milliós beruházás egyébként ilyen lett:

A slusszpoén

Könnyen lehet, hogy a beruházás végére elfogyott a pénz, ugyanis a kilátó és a sétány végében elkészült a balesetveszély megelőzésére szolgáló biztonsági korlát. Fából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik