Belföld

Hidegen hagyja a Nélküled énekesét az újságírók ellen indított antiszemita hecckampány

Interjút adott a Magyar Demokratának Nyerges Attila, az Ismerős Arcok nevű rockzenekar énekese. A beszélgetésben szó volt a Nyergest ért közelmúltbeli balesetről, de természetesen terjedelmes részt tett ki a Nélküled című számuk körüli polémia.

Mint az ismeretes, minden azzal indult, hogy az Index beszámolót írta Puskás Aréna avatásáról, azonban a Nélküled című dalnál, amit felvidéki gyerekek adtak elő, az újságíró nem állt fel, mert nem ismerte a számot.

Ez pedig ma Magyarország egy részén nagyjából halálos bűn.

Ezért a cikk szerzőjét meghurcolták a közmédiában, sőt, utóbbitól aligha függetlenül antiszemita kampányt is indítottak ő és munkatársa ellene.

Az újságírók elleni heves támadás azonban valahogy kimarad a Nyerges Attilával folytatott beszélgetésből, és úgy látszik, se a Demokrata, sem az énekes ingerküszöbét nem érte el a verbális lincselés. Viszont Nyerges kiönti a szívét annak kapcsán, hogy volt egy ember Magyarországon, aki nem állt fel a Nélküledre. Ennek kapcsán teszi a következő megállapításokat:

Sajnos azt tapasztalom, itthon úgy mennek a dolgok, hogy ami a nemzeti oldalnak fontos, az a másiknak gúny tárgya. Ha valaki kiáll amellett, amit fontosnak érez, akkor lesznek, akik beállnak mögé és támogatják, és lesz egy csomó olyan ember, aki mindezt zsigerből leszólja, és arra törekszik, hogy lenullázza ezeket a gondolatokat.

Meg is kérdezik az énekest a „két tábor” közti közeledés lehetőségéről, de a frontember ebben a kérdésben nem optimista:

Amikor az árokbetemetésről hallok, néha én is azt mondom, hogy ennek nincs helye, mert olyan komoly sérelmek vannak az egyik oldalon, míg a másik fél részéről megbánásnak még csak a nyomát sem látom. Amíg nincs szándék a bocsánatkérésre, addig nem lehet árkokat betemetni.

Arra egyébként kitér, hogy meghallgatni a Nélküledet a megnyitón, az „felejthetetlen élmény volt.”

Az interjúban konkrétan szóba is kerül az Index-cikk, de Nyerges itt sem tud elszakadni sérelmétől:

Rendben van, ne álljon fel a Nélkülednél, de ne kezelje ezt hőstettként. Ez intelligencia és udvariasság kérdése. Mert a magam részéről úgy gondolom, ha ott vagyok egy eseményen, és látom, hogy valami körülöttem hatvanötezer embernek fontos, akkor nem akarok hatvanötezerből az az egy lenni, aki ezt látványosan, bocsánat a szóért, leszarja.

Az interjúban egész végig nem történik reflexió az újságcikk kapcsán elszabadult hecckampányról, amely ellen több nagykövetség is tiltakozott.

„Hülyegyerekek” – reagált az Ismerős Arcok énekese a Nélküled-botrányra
Nyerges Attila köszöni Czutor Zoltánnak is, hogy „szirupos fingszagú nemzeti romantikának” nevezte a dalukat.

Kiemelt kép : Nyerges Attila, az Ismerős Arcok együttes tagja a Duna Televízió által szervezett Duna-napon az erdélyi Torockón 2014. június 6-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik