Belföld

Elege van az anyósából? Akkor ő mit szóljon?!

Nagyobb kárt okozó információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás, személyes adattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat a Kaposvári Járási Ügyészség az ellen a két nő ellen, akik saját rokonaik nevére vettek fel kölcsönöket.

Az egyik nő egy személyi kölcsönök nyújtásával foglalkozó pénzügyi cégnél dolgozott üzletkötőként, akit két évvel ezelőtt felkeresett az ápolónőként dolgozó ismerőse mert nehéz anyagi helyzetbe került. A két nő elhatározta, hogy más személyek nevére vesznek fel kölcsönöket, majd azon megosztoznak egymás között.

Előbb az ápolóként dolgozó nő lányának a nevére vettek fel 70 ezer forint kölcsönt, majd amikor látták, hogy a csalást nem fedezték fel, akkor egy nagyobb kölcsönt is felvettek a nevére. Ezt később megismételték a nő vejének adataival is, akinek a nevére 340 ezret vettek fel. A gyanútlan férfi persze semmit sem sejtett az anyósa és az üzletkötő közötti ügyeskedésből. Az egészre úgy derült fény, hogy a férfi személyi kölcsönt szeretett volna felvenni az egyik bankban.

A két nő azért, hogy a férfi nevére felvett kölcsönt vissza tudják fizetni, elhatározták, hogy újabb személyek adataival élnek vissza. Mivel az anyós egy idősek otthonában volt ápoló, ezért könnyedén meg tudta szerezni két demenciában szenvedő lakó személyes adatait, melyeket aztán átadott az üzletkötőnek, aki az őt megbízó pénzügyi cégtől további 860 ezer forint összegű kölcsönt vett fel. A két nő több mint 1,5 millió forint kárt okozott a pénzügyi cégnek fél év alatt.

Az ügyészség végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönt kért a két nőre azzal, hogy amennyiben a bűnösségüket az előkészítő ülésen beismerik, a bíróság a szabadságvesztés tartamát az üzletkötő esetében 1 év 8 hónapban, míg az ápolóként dolgozó nővel szemben 1 év 6 hónapban határozza meg.

Fotó: Illusztráció/Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik