Belföld

Karácsony: Van szándék a kormányban a megegyezésre, de nem kell az „olcsó hangulatkeltés”

Meghallgattam, elolvastam Gulyás miniszter és Fürjes államtitkár reakcióit a Fővárosi Közgyűlés tegnapi döntéseire, úgy veszem, van szándék a kormányban a megegyezésre, Budapest feltételeinek teljesítésére. Eddig jó

– írta Facebookon Karácsony Gergely.

A főpolgármester megjegyezte, hogy jövő héten ülnek le tárgyalni Gulyás Gergely miniszterrel.

Meghallgattam, elolvastam Gulyás miniszter és Fürjes államtitkár reakcióit a Fővárosi Közgyűlés tegnapi döntéseire, úgy…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2019. november 28., csütörtök

 

A Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag megszavazta szerdán, hogy öt feltétellel menne bele Budapest az atlétikai stadion megépítésébe, ami a 2023-as már elnyert világbajnokság megrendezésének feltétele:

  • Az elkövetkező öt évben a kormány költsön 50 milliárd forintot a budapesti járóbeteg- és szakellátásra.
  • A stadion megépítésével együtt induljon meg a zöldfelületek növelése, a Csepeli Nagyerdő Program beindítása. A főpolgármester Budapest új tüdejét, egy új Városliget kialakítását tervezi. Nem szeretné, ha Csepelen új élsportberuházások lennének.
  • Olyan beruházást szeretnének látni, ami nemcsak az élsportot szolgája, azt akarják, hogy a tömegsport és a kulturális rendezvények előtt is nyitott legyen a létesítmény, a ferencvárosi polgárok életét is szolgálja.
  • Minden szerződés legyen nyilvános, a lehető legátláthatóbb módon költsék el a pénzt.
  • A kormány tartsa fenn korábbi elkötelezettségét a nagy, fővárosi közlekedési célú beruházások mellett.
A fideszesek is megszavazták, hogy csak Karácsonyék feltételeivel épülhet a stadion
Hajléktalanellátás, parkolási rendszer, atlétika vb. Parázs viták a városházán.

Az előterjesztéshez a Fidesz-frakció benyújtott egy módosító javaslatot, amely azt indítványozta, hogy a főváros is költsön el 50 milliárdot az egészségügyre, illetve támogassák a Buda déli részére évek óta csak tervezett „szuperkórház” megépülését.

Karácsony Gergely és Pokorni Zoltán. Fotó: MTI/Mónus Márton

A fideszes módosítóhoz az ellenzékiek az MSZP-s Horváth Csaba vezette csoportja írt egy újabb módosítót. Ebből aztán olyan kavar lett, hogy Karácsony a főjegyzővel együtt belekavarodott a módosítókba, aminek az egyik következménye az lett, hogy a rosszul levezényelt szavazás miatt a Fidesz-frakciót vezető Pokorni Zoltán felállt az asztaltól és kisétált, a másik következménye pedig az, hogy meg kellett ismételni a szavazást.

Végül csak az eredeti előterjesztést fogadta el a közgyűlés teljesen egyhangúlag. A fideszes módosítót leszavazták, Horváth Csaba pedig visszavonta a sajátját.

Mit szavaztak meg pontosan?

A szavazásokat aztán ahány szereplő, annyi különböző módon kezdték értelmezni.

Borbély Lénárd csepeli fideszes polgármester azt mondta a közgyűlés után, hogy azt szavazták meg, hogy legyen atlétika vb, ezt a kormánybarát média át is vette, és ezzel a címmel tudósítottak a közgyűlésről több helyen. Karácsony Gergely tisztázta is, hogy nem egészen ez történt, hanem arról döntöttek, hogy milyen feltételeket kell teljesítenie a kormánynak, hogy lehessen világbajnokság.

Még az ülés előtt a kormány részéről kis kompromisszumkészség mutatkozott, de a főpolgármester jelezte, hogy nem lehet szemezgetni az öt feltétel közül.

A közgyűlési döntésnek része, hogy a kormány a feltételeink teljesítésére határozatban kötelezze magát. Ezt is várjuk

– írta Karácsony a fent idézett Facebook-posztban.

Horváth Csaba, a XIV. kerület szocialista polgármestere, Tóth József, a XIII. kerület szocialista polgármestere, Pikó András, a VIII. kerület közös ellenzéki polgármestere, Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos polgármestere, Déri Tibor, a IV. kerület momentumos polgármestere és Havasi Gábor, a XXII. kerület momentumos polgármestere. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Soproni Tamás, a Momentum frakcióvezetője még az ülésen jelezte, hogy „nem trükközhet” a kormány, ha nem születik meg a kormányhatározat december 31-éig, akkor a Momentum Hadházy Ákossal és másokkal közösen aláírásgyűjtésbe kezd, hogy legyen népszavazás a stadionról.

Leszavazták a szuperkórházat?

Szintén balhé lett abból, hogy „az ellenzék leszavazta a szuperkórházat”. Ez szintén kormánypárti szereplők és médiumok közös szólama lett.

Látom persze, hogy egyes kormányzati szereplők – és ettől nyilván nem függetlenül – a lakájmédia azt a látszatot igyekszik kelteni, mintha Budapest ellenezné a szuperkórház beruházást. Dehogy. Valóban vannak szakmai érvek nem ártana, ha ezekre a kormány is odafigyelne. De ellenzésről nincs szó, ugyanis nincs is mit ellenezni. Öt éve csak beszélnek a szuperkórházról, de egy kapavágás nem történt. Hagyjuk tehát az olcsó hangulatkeltést, taktikázást, a budapestiek egészségének ügye ennél több komolyságot érdemel

– fogalmazott Karácsony, arra utalva, hogy a Dél-Budára tervezett kórházhoz egyelőre csak a telket vette meg a kormány, 2014-es bejelentése óta más nem történt a beruházás megvalósításával.

A közgyűlésen főleg László Imre, a XI. kerület DK-s vezetője hozott szóba szakmai érveket a szuperkórházzal kapcsolatban. A volt kórházigazgató szerint nagyobb probléma annál, hogy nincs szuperkórház az, hogy Budán mindössze három kórház van, és a Szent Jánost szerinte teljesen újra kellene építeni, hogy betölthesse funkcióját.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik