Belföld

Jogerősen pert nyert a 24.hu Bayer Zsolttal szemben

Elutasította a bíróság Bayer Zsolt kormánypárti publicista helyreigazítási kérelmét a 24.hu-val szemben; az ítélet – miután Bayer nem fellebbezett a Fővárosi Törvényszék szeptemberi, elsőfokú döntése ellen – jogerős.

A Fidesz-tag újságíróról lapunk tavaly áprilisban írta meg, hogy 32 ezer forintért bérel egy 48 négyzetméteres önkormányzati lakást a budai Várban. Bayer helyreigazítási kérelme szerint ezt a valós tényt abban a hamis színben tüntettük fel, mintha a lakásbérlet összefüggésben állna politikai hovatartozásával, és a bérleti díjat politikai kapcsolatainak köszönhetően állapították volna meg.

A helyreigazítási kérelem valójában megismételte azt a cikkünkben is olvasható tényt, hogy Bayer lakáscsere útján jutott az önkormányzati lakáshoz, és azért az önkormányzat szabályai szerint költségelvű bérleti díjat fizet. Arra nem tért ki a kérelem, hogy – mint a 24.hu kiderítette – a csere alapjául szolgáló pilisszentkereszti házat két hónap elteltével visszaszerezte a Bayer család. Ezt a kormánypárti publicista előbb letagadta, majd elismerte kameránk előtt.

Bayer Zsolték trükkje: visszaszerezték a vári önkormányzati lakásra cserélt ingatlant is
A publicista először tagadott, majd mindent elismert, miután szembesítettük a tényekkel.

Cikkünk arra is rámutatott, hogy lakáscsere esetén az I. kerület lakásrendelete alapján úgynevezett költségelvű lakbért fizet az új bérlő, ám az önkormányzat új szerződéskötés esetén bármikor felülbírálhatná a bérleti díjat, és a rendelet módosításával emelhetne azon, hogy a kerületet ne érje vagyonvesztés. Bayer álláspontja is megjelent a cikkünkben, ismertette lakásszerzésének körülményeit, és egyúttal azt javasolta:

Szokjanak le végre arról, hogy mindenkit baszogatnak, aki merészel a várban lakást szerezni magának ilyen módon.

Igényének jogi úton is igyekezett érvényt szerezni – ám nem járt sikerrel.

A Fővárosi Törvényszék megállapította: a felperes sem állította azt, hogy cikkünk valótlan tényeket közöl. Tény, hogy Bayer Zsolt 31 737 forintos költségelvű lakbért fizet, az pedig, hogy ez meglehetősen alacsony összeg, olyan véleménynyilvánításnak minősül, ami miatt helyreigazításnak nem lehet helye. A bíróság szerint a költségelvű lakbér összehasonlítása a jóval magasabb, piaci alapon számolt lakbérekkel nem tünteti fel a valóságot hamis színben.

A bíróság hangsúlyozta, hogy az önkormányzati lakások bérleti díja közügy, ha pedig egy közszereplő bármilyen módon a közpénzekkel kapcsolatba kerül, az közérdeklődésre tart számot. A törvényszék szerint a cikk nem állította azt, hogy Bayer Zsolt a politikai kapcsolatai révén jutott lakáshoz, további, a Fideszhez köthető szereplők lakásszerzésének felidézése sem jelenti azt, hogy mások ne juthatnának a Várban önkormányzati tulajdonú bérlakáshoz. Lapunk így a tényeket a valóságnak megfelelően ismertette. Vagy ahogy – igaz, más ügyben – Bayer hétfői műsorában fogalmazott:

Kiemet kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik