Belföld

Átírják az országgyűlési törvénynek azt a pontját, amelyet megszegett Orbán

A miniszterelnök az Európai Tanács ülését követően, az ülés kimeneteléről szóban tájékoztatja az Országgyűlés ülését

– így szól az országgyűlési törvény egyik pontja, amely hatályát veszti egy kormánypárti törvénymódosítás nyomán. Ezzel a kormány rendszeres beszámolási kötelezettsége az uniós ügyekről bizottsági szintre kerül.

Azért érdekes, hogy kikerül az ogy-törvényből ez a rész, mert Orbán Viktor nem tartotta be ezt pontot. Ugyanis a miniszterelnök nem számolt be az Európai Tanács június 20-21-i üléséről, amikor megvétózta a 2050-es uniós klímacélt.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke és Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a párt 31. születésnapi ünnepségén a Fidesz Lendvay utcai székházában 2019. március 30-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő akkor levelet küldött Kövér László házelnöknek, amelyben így fogalmazott:

A miniszterelnök – törvényi kötelezettsége ellenére – az Európai Tanács ülését követően sem tájékoztatta az Országgyűlést az ülés kimeneteléről és a döntés indokairól, így egy ilyen horderejű kérdésben nem valósulhatott meg a Kormány európai uniós tevékenységének ellenőrzése az Országgyűlés által.

Kövér pár héttel később elismerte, hogy Orbán törvényt szegett, de megmagyarázta, hogy ez nem komoly baj szerinte. Azt is írta válaszában a házelnök, hogy „figyelemmel ugyanakkor arra, hogy a ciklusokon átívelő, korábban nem kifogásolt gyakorlat – immár 2004 óta – valóban nincs összhangban a hatályos szabályozással, levélben fordultam a miniszterelnök úrhoz, kérve a gyakorlat és a szabályozás felülvizsgálatát és azok egymáshoz igazítását”.

Orbán Viktor pedig a fenti módosító szerint úgy reagált Kövér levelére, hogy megszüntetik a miniszterelnök ET-ülések utáni beszámolási kötelezettségét.

Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

Tipikus fideszes megoldás: törvényesítették a törvénytelenséget. Miközben a kormány az emberektől elvárná, hogy tiszteljék a törvényt, ha a miniszterelnök nem tartja be a jogszabályt, akkor módosítják azt. Ez egy nagyon tisztességtelen játék az állampolgárokkal

– reagált a módosításra Szél Bernadett, aki elindította az egész ügyet azzal, hogy azt szerette volna, ha a miniszterelnök megmagyarázz a parlamentben a klímavétót a törvénynek megfelelően.

A képviselő szerint „a miniszterelnök magánügykent kezeli brüsszeli működését, nem akarja, hogy az ország lássa, mit művel az uniós fórumokon”.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik