Belföld

Hazudott a kormány, majd rátett egy lapáttal

A Kúrián is veszített a kormány a Magyar Helsinki Bizottság ellen. Hiába

A Kúria mindenben fenntartotta a Fővárosi Ítélőtábla korábbi jogerős ítéletét, amely szerint a kormány 2017-es nemzeti konzultációja valótlan, a jó hírnevét sértő dolgokat állított a Magyar Helsinki Bizottságról. Ezért kétmillió forintos sérelemdíjat kell fizetnie a Rogán Antal által vezetett  Miniszterelnöki Kabinetirodának.

A civil jogvédők ennél fontosabbnak tartják, hogy nemcsak az állami hírügynökségnek kell közzétennie a kormány bocsánatkérését, hanem 30 napig a kormany.hu nyitóoldalának is azzal kell majd kezdődnie, mivel a 8 millió választóhoz eljuttatott hazugsággal ez az arányos elégtétel.

A „nemzeti konzultációs kérdőív” 5. pontja azt tartalmazta, hogy a Helsinki Bizottság a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat védi, és ezzel pártolja a törvénytelenséget.

A bíróság ugyan megtiltotta még az elsőfokú ítélet előtt az ötödik  pontjának terjesztését, de akkor már a kérdőíveket kiküldték. Ezt követően minden lényeges pontban a jogvédők igazát mondta ki valamennyi bíróság.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ korábban azzal is előállt, mennyire botrányos, hogy a Helsinki Bizottság „meg akarja akadályozni”, hogy a magyarok „elmondják véleményüket” a bevándorlási tervekről. Azzal is próbáltak védekezni, hogy a Magyar Helsinki Bizottságra vonatkozó kitételek csak „vélemények”. Hiába. Kimondták a Miniszterelnöki Kabinetiroda nem hivatkozhat a véleménynyilvánítás szabadságára, mert ez a polgárokat illeti meg az állammal szemben, nem a kormányt a polgárokkal szemben.

A Magyar Helsinki Bizottság elégedett az ítélettel. Annak különösen örülnek, hogy nem magas a sérelemdíj, mert azt az adófizetők állnák, a Kúria elfogadta a kérésüket, és olyan kompenzációt alkalmazott, ami a kormánynak fáj igazán, nem pedig az ország polgárainak.

A Magyar Helsinki Bizottság a kétmilliós sérelemdíjat ingyenes jogi segítségre fogja fordítani, mégpedig azoknak a jogi képviseletére, akik összeütközésbe kerültek az illiberális rezsimmel, és volt merszük másokért vagy magukért kiállni

– mondta az ítélethirdetés után Győző Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

Bár a Kúria eltiltotta a további jogsértésektől a közkeletűen „propagandaminisztériumként” emlegetett kormányszervet, az nemhogy elégtételt nem adott a kormany.hu nyitóoldalán, hanem saját aloldalán ezt írta.

A minisztérium tudomásul veszi a Kúria döntését. A Helsinki Bizottság hiába tagadja és csűri-csavarja, akkor is tény, hogy egy Soros által pénzelt bevándorláspárti szervezet.

A kormányzati portál címlapsztorija napok óta Orbán Viktor, aki vasárnap óta kellő szerénységgel hirdeti, hogy Közép-Európa lesz Európa jövője.

30 napig kell bocsánatot kérnie a kormánynak
A nemzeti konzultáció hazudott a Magyar Helsinki Bizottságról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik