Belföld

Betiltotta a bíróság a nemzeti konzultáció ötödik pontját

Azt, amelyikben azt állítja a kormány, hogy a Helsinki Bizottság a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat védi.

A Fővárosi Ítélőtábla döntése alapján nem terjeszthető tovább a nemzeti konzultáció 5. pontja – erről a Magyar Helsinki Bizottság két ügyvédje, Győző Gábor és Fazekas Tamás tájékoztatta az RTL Híradóját.

A jogvédő szervezet azért fordult bírósághoz, mert szerintük sérti a jó hírnevüket, hogy a nemzeti konzultációban azt állítják a szervezetről, hogy védi a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat. A bíróság megalapozatlannak találta a kormány állítását, és ideiglenes intézkedésként megtiltotta, hogy a továbbiakban internetes oldalakon elérhető legyen a konzultáció 5. pontja, és megtiltja a Miniszterelnöki Kabinetiroda számára azoknak a kiadványoknak a további terjesztését, amely tartalmazza ezt a részt.

A civilek és a kormány közti per csak jövő szerdán kezdődik, de az Ítélőtábla döntését az elsőfokú ítéletig is végre kell hajtani, a bíróság a Helsinki Bizottság jó hírnevének ideiglenes védelmében hozta ezt a döntést.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményt adott ki, amiben azt írják, botrányosnak tartják, hogy a Helsinki Bizottság „meg akarja akadályozni”, hogy a magyarok „elmondják véleményüket” a bevándorlási tervekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik