Belföld
nemzeti konzultáció (nemzeti konzultáció)

Sokáig lesz címlapon a kormány bocsánatkérése

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 05. 04. 15:47

Harminc napon át kell szerepelnie a kormany.hu nyitóoldalán, hogy megkövetik a Helsinki Bizottságot.

A Fővárosi Ítélőtábla a Helsinki Bizottság propagandaminisztérium ellen indított perében egyetértett az elsőfokú döntéssel, amely szerint a nemzeti konzultáció valótlan és jó hírnevét sértő állításokat fogalmazott meg, ezért a Helsinki Bizottságnak kétmillió forintos sérelemdíj jár.

A jogerős ítélet újdonsága, hogy az elsőfokú bíróság elégtételként csak az MTI-n keresztül közzéteendő bocsánatkérésre kötelezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát, most

harminc napig a kormany.hu nyitóoldalának is ezzel kell majd kezdődnie, mivel a 8 millió polgárhoz eljuttatott hazugsággal ez az arányos elégtétel.

A Magyar Helsinki Bizottság tavaly októberben személyiségi jogi pert indított a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a „Nemzeti Konzultáció” lebonyolítója ellen.

A civil jogvédők azt kérték, a bíróság állapítsa meg: a kormány kérdőívében szereplő állítások sértették az egyesület jó hírnévhez fűződő jogát. Egyebek között azt állították, hogy a Helsinki Bizottság a törvénytelenséget elkövető bevándorlókat védi, ezzel pártolja a törvénytelenséget.

Betiltotta a bíróság a nemzeti konzultáció ötödik pontját
Azt, amelyikben azt állítja a kormány, hogy a Helsinki Bizottság a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat védi.

A jogsértés megállapításán kívül a civil jogvédők kérték, hogy a kormányszerv közleményben fejezze ki sajnálkozását, és fizessen 2 millió forint sérelemdíjat. (Amikor a kérdőíveket 8 millió példányban ki is postázták, ezt 8 millió forintra emelte az egyesület.)

A másodfokú ítélet minden lényeges pontban helyt adott a jogvédő egyesület keresetének.

A Fővárosi Ítélőtábla kimondta, a kérdőív Magyar Helsinki Bizottságra vonatkozó kitétele nem véleménynek, hanem tényállításnak minősül, a kiadvány pedig csak alig különbözött egy egyszerű reklámanyagtól.

A bíróság a kormányszervet jogerősen 2 milliós sérelemdíj kifizetésére kötelezte azon túl, hogy a sajnálkozását az MTI-n és a kormany.hu nyitóoldalán is közzé kell tennie harminc napig. Ráadásul az ítélet eltiltotta további jogsértésektől a propagandaminisztériumot.

Kiemelt fotó: MTI / Illyés Tibor

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LOS ANGELES, CA - JANUARY 15: Kayla Kohn, right, a 12 grade english teacher at The Accelerated Schools, a community of public charter schools in South Los Angeles joins fellow teachers as they picket outside the school on second day of the Los Angeles school teachers strike on January 15, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Al Seib / Los Angeles Times via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.