Belföld

Sokáig lesz címlapon a kormány bocsánatkérése

nemzeti-konzultáció (ingyenes, nemzeti konzultáció, )
nemzeti-konzultáció (ingyenes, nemzeti konzultáció, )
Harminc napon át kell szerepelnie a kormany.hu nyitóoldalán, hogy megkövetik a Helsinki Bizottságot.

A Fővárosi Ítélőtábla a Helsinki Bizottság propagandaminisztérium ellen indított perében egyetértett az elsőfokú döntéssel, amely szerint a nemzeti konzultáció valótlan és jó hírnevét sértő állításokat fogalmazott meg, ezért a Helsinki Bizottságnak kétmillió forintos sérelemdíj jár.

A jogerős ítélet újdonsága, hogy az elsőfokú bíróság elégtételként csak az MTI-n keresztül közzéteendő bocsánatkérésre kötelezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát, most

harminc napig a kormany.hu nyitóoldalának is ezzel kell majd kezdődnie, mivel a 8 millió polgárhoz eljuttatott hazugsággal ez az arányos elégtétel.

A Magyar Helsinki Bizottság tavaly októberben személyiségi jogi pert indított a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a „Nemzeti Konzultáció” lebonyolítója ellen.

A civil jogvédők azt kérték, a bíróság állapítsa meg: a kormány kérdőívében szereplő állítások sértették az egyesület jó hírnévhez fűződő jogát. Egyebek között azt állították, hogy a Helsinki Bizottság a törvénytelenséget elkövető bevándorlókat védi, ezzel pártolja a törvénytelenséget.

Betiltotta a bíróság a nemzeti konzultáció ötödik pontját
Azt, amelyikben azt állítja a kormány, hogy a Helsinki Bizottság a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat védi.

A jogsértés megállapításán kívül a civil jogvédők kérték, hogy a kormányszerv közleményben fejezze ki sajnálkozását, és fizessen 2 millió forint sérelemdíjat. (Amikor a kérdőíveket 8 millió példányban ki is postázták, ezt 8 millió forintra emelte az egyesület.)

A másodfokú ítélet minden lényeges pontban helyt adott a jogvédő egyesület keresetének.

A Fővárosi Ítélőtábla kimondta, a kérdőív Magyar Helsinki Bizottságra vonatkozó kitétele nem véleménynek, hanem tényállításnak minősül, a kiadvány pedig csak alig különbözött egy egyszerű reklámanyagtól.

A bíróság a kormányszervet jogerősen 2 milliós sérelemdíj kifizetésére kötelezte azon túl, hogy a sajnálkozását az MTI-n és a kormany.hu nyitóoldalán is közzé kell tennie harminc napig. Ráadásul az ítélet eltiltotta további jogsértésektől a propagandaminisztériumot.

Kiemelt fotó: MTI / Illyés Tibor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik