Belföld

Karácsony: Nem félünk a háborús viszonytól a kormánnyal

A mai szöveg is nehezen fordítható le a valóságra, és az biztos, hogy ha a javaslatot elfogadja a parlament, attól a főváros semmit nem fog másként csinálni. Nem is nagyon tud: az iparűzési adó a legfontosabb bevételünk, a közösségi közlekedés finanszírozása a legfontosabb kiadásunk – mondta Karácsony Gergely a Magyar Narancsnak adott interjújában arról a törvényjavaslatról, ami kötelezné az önkormányzatokat, hogy az iparűzési adót elsődlegesen tömegközlekedésre fordítsák.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy a kormánnyal szemben nehezebb végigvinni azt a programot, aminek megvalósítására a budapestiektől mandátumot kapott, ezért feladatának tartja, hogy ha meghívják egy kormányülésre, akkor elmegy és keresi az együttműködés lehetőségeit.

Karácsony azt mondta, úgy van vele, hogy derüljön ki, mi a kormány hozzáállása Budapesthez, majd beszéljék meg a vitás ügyeket.

Azzal kapcsolatban, hogy Tüttő Kata főpolgármester-helyettes azt nyilatkozta, hogy ha a kormány megszabja az adóbevételek felhasználását, lehet, hogy nem marad pénz a sportesemények közvilágítására, Karácsony azt felelte:

Vannak a kezünkben olyan kártyák, amelyeket remélem, nem kell majd elővennünk.

Szerinte ha ilyen eszközök bevetéséig jutnának el, az gyakorlatilag háborús viszonyt jelentene a főváros és a kormány közt, de politikailag ettől sem félnek, noha a városnak rossz lenne, és mint mondta, azt ők sem akarhatják.

Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e olyan alku a kormánnyal, hogy a stadion támogatásáért több pénzt kérnek egészségügyre vagy közlekedésre, a főpolgármester azt mondta

nem zsarolunk, nem feltételeket szabunk, de van egy politikai mandátumunk, és szeretnénk aszerint eljárni.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik