Belföld

Zente sorstársai nem kapnak állami segítségét

A kormánypárti többség miatt nem ment át a ritka betegségben szenvedők támogatásáról szóló javaslat.

A fideszes többség miatt a parlament nem tárgyal arról a jobbikos javaslatról, amely külön pénzalappal segítené a ritka betegségben szenvedőket, így az SMA-s gyerekeket, írja a Mérce. A gerincvelő izomsorvadásban (SMA) szenvedő kisgyerekek ügye azért került a közvélemény látókörébe, mert két kisfiú,  Levente és Zente kezelésére több százmillió forintot kellett összegyűjteni, azt az állam jelenleg nem finanszírozza.

A külföldi példák alapján kidolgozott javaslat napirendre vételéről hétfőn tárgyaltak, de kormánypárti képviselő hozzá se szólt a vitához. Rig Lajos (Jobbik) olyan állami alap létrehozását javasolta, amely a személyi jövedelemadó felajánlható egy százalékából, magánszemélyek, cégek adományaiból, költségvetési forrásokból állna össze.

A beterjesztő azt mondta, a leggyakrabban az SMA-ról esik szó a médiában, de 800 ezer ember szenved ritka betegségben. Felidézte a körzetében élő gyermek, Krisztián esetét, akinek a teste verejtékmirigy betegsége miatt folyamatos gyulladásban van, csak sebészi úton lehet szenvedését enyhíteni, de a család még ingyen kötszert, fertőtlenítőszert se kap.

Mesterházy Attila (MSZP) érthetetlennek nevezte, hogy a kormánypárt leszavazott egy olyan javaslatot, amely gyerekek életét mentené meg, segítené, hogy az emberek segíteni tudjanak másokon. Szerinte jó lenne, ha nem fideszes oligarchák jókedvétől függne, egy gyerek megkapja-e a kezelést.

Leventének is összegyűlt a 700 millió, megint Mészáros Lőrinc segített
A Mészáros-csoport 120 millió forintot utalt át.

Lukács György (Jobbik) felháborítónak nevezte, hogy a problémát nem a magyar állam, hanem a jó szándékú emberek és oligarchák oldják meg. Mint mondta, ez olyan, mintha egy betörő elvinne mindent, majd utána visszaadna valamennyi pénzt, mondván, „jól van ne haljál éhen”. Korábban a Demokratikus Koalíció határozati javaslatot nyújtott be azért, hogy a gerincvelő izomsorvadásban szenvedő gyermekek gyógyszerét finanszírozza az állam.

Zente édesanyja Mészáros Lőrincnek és Mága Zoltánnak mondott köszönetet
Összegyűlt a 700 millió forint a gyógyszerre, a hálás édesanya két adományozót emelt ki.

 

Kiemelt kép: Zente- SMA 1 Baby Facbook

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik