Belföld

DK: Zente sorstársait is meg kell menteni!

Azt akarják, hogy a kormány biztosítsa a kezelés finanszírozását.

A Demokratikus Koalíció két képviselője, Gyurcsány Ferenc és Arató Gergely határozati javaslatot nyújtott be azért, hogy a gerincvelő izomsorvadásban (SMA I) szenvedő gyermekek gyógyszerét finanszírozza az állam.

Mint írták, az Orbán-kormánynak meg kell emelnie a méltányossági gyógyszerkeretet, hogy más EU-tagállamokhoz hasonlóan alanyi jogon jussanak hozzá a magyar gyerekek is a gyógyszerhez.

A költségek átvállalásához – más forrás híján – a jövő évi Eucharisztikus Világkongresszus, illetve a 2021. évben megrendezendő Vadászati Világkiállítás megrendezésére szánt pénzből vennének el. A határozati javaslat indoklása szerint azzal, hogy az egészségbiztosító elutasította több gerincvelő izomsorvadásban (SMA I) szenvedő gyermek szüleinek kérelmét a gyógyszer megvásárlásához, megpecsételték a gyermekek sorsát.

A kötelező egészségbiztosítási ellátásról szóló törvény szerint az egészségbiztosító az E. Alap költségvetésében meghatározott keretei között méltányosságból átvállalhatja az egészségügyi szolgáltatások térítési díját, ha Magyarországon szakmailag
elfogadott, de a finanszírozásba még be nem fogadott eljárásra van szükség. A jelenlegi keret azonban nem elégséges, ennek a következménye az, hogy

a 120 érintett gyermeknek a kezelés nem biztosítható, pedig ez többségüknél az életkilátások jelentős javulását hozná.

Mint írták, ezért a kormánynak rövid távon a méltányossági gyógyszerkeret megemelésével, hosszabb távon a gyógyszer finanszírozási befogadásával kell biztosítania a kezelés finanszírozását.

Zente gyógyszerét mínusz 80 fokban szállították Magyarországra
A kisfiú megkapta a gyógyszert, holnap már haza is mehet a kórházból.

Kiemelt kép: Vargosz

Ajánlott videó

Olvasói sztorik