Belföld

Bejött a fenyegetés: az ellenzék már nem hisz a parlamenti rendbontásban

Az ellenzéki pártok nem akarnak több üléstermi rendbontást, mert azt akarják sugallni a választók felé: alkalmasak a kormányzásra — tudta meg a Népszava.

A lap szerint a DK, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik, az LMP, a Magyar Liberális Párt és a független képviselők részvételével rendszeresen tartanak olyan egyeztetéseket, amelyen összehangolják a pártok és képviselők politikai stratégiáját. A legutóbbi ilyen egyeztetésen szóba került az országgyűlési törvény módosítása, amelyről korábban részletesen írtunk. Kocsis Máté javasalata szerint akár több millió forintos büntteéseket is kiszabhatnának azon képviselpőkkel szemben, akik rendbontást követnek el, illetve a parlamentből és a Képviselői Irodaházból is hosszabb időre kitiltanák őket.

Kocsis Máté többmilliós parlamenti büntetéseket lengetett be
A volt józsefvárosi polgármester szerint sok ellenzéki nem tud normálisan viselkedni.

A Népszava értesülései szerint a tárgyaláson a Jobbik, a Párbeszéd, a Liberálisok, a DK és az MSZP is azon az állásponton volt, hogy nem kellenek a radikális akciók az ülésteremben, és kivonulni sem kell a törvényhozásból, mert ez már nem szolgálná a kormányképes ellenzék képét a választók felé. A lap úgy tudja, hogy volt olyan hozzászóló is, aki azt mondta: a házszabály úgysem érdekli a választókat, ezért emiatt nem lesznek tömegdemonstrációk a Parlament előtt. A Népszava szerint a DK és a Jobbik is azt javasolta, hogy állítsanak fel alternatív parlamentet.

Az ellenzék hétfőn is tartott egy hasonló egyeztetést, ezen annyiban módosult a múlt pénteki álláspont, hogy „csak úgy” semmiképpen nem szabad elfogadni a törvény új korlátozásait, de mivel ezek legkorábban februárban léphetnek hatályba, még gondolkodnak azon, miként reagálnak majd. A hétfői plenáris ülésen egyébként napirend előtt több ellenzéki képviselő is élesen támadta az új szabályozást, Szabó Tímea (Párbeszéd) azt mondta,

akár a Duna szélére is állíthatnának minket, és akkor sokkal gyorsabban intézzük el ezt a dolgot.

Szerinte a kormánypárti képviselőket nem érdekli más,

csak a lopás, csak a lopás, csak a lopás.

Kiemelt kép: Tordai Bence Facebook-oldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik