Belföld

Szülők követelik a minisztertől a kötelező 6 éves beiskolázás visszavonását

  • A köznevelési törvények nyári módosítása értelmében a gyermeket ismerő szülő és óvoda helyett a gyermeket nem ismerő hivatal dönt a további egy év óvodai nevelésről, holott ennek a döntésnek a meghozatalára egy hivatalos szerv alkalmatlan.
  • A Szülői Hang Közösség a törvény visszavonását követeli.
  • A Kásler Miklós miniszternek szóló videóüzenetben olyan szülők hallatják a hangjukat, akik gyermekeik jövőjéért aggódva, elkeseredésüknek hangot adva vállalják a nyilvános szereplést, a miniszternek szóló közéleti megnyilvánulást.

A Szülői Hang nevű szervezet közleménye szerint problémás, hogy a gyermeket ismerő szülő és óvoda helyett a további egy év óvodai nevelésről egy olyan hivatal dönt, amely a gyermeket még csak nem is látja, holott ennek a döntésnek a gyermek mély ismeretére alapuló pedagógiai döntésnek kellene lennie, melynek meghozatalára egy hivatalos szerv alkalmatlan.

Mint írták, a gyerekek között óriási fejlődésbeli különbségek mutatkoznak, nem mindenki ugyanabban az életkorban válik iskolaéretté. Az idő előtt iskolapadba erőltetett gyermekeket sorozatos kudarcok érik, ezek alacsony önbecsüléshez vezetnek, ami tönkreteszi az iskolás éveket és nagyban rontja a gyermek életben való boldogulásának esélyeit is. Szerintük az intézkedés negatív hatással van az iskolaérett gyermekekre is, mert a nem iskolaérett gyerekek akadályozhatják a többi gyermek haladását az iskolában.

Szülők mondták el, hány sebből vérzik a hazai nyelvoktatás
A Szülői Hang felméréséből kiderül, a szülők többsége nem számít arra, hogy az iskolai oktatás elegendő egy középfokú nyelvvizsga megszerzéséhez.

A szülők Kásler Miklósnak küldött üzenete egyebek mellett kitér arra, hogy a törvény által hivatkozott szakértői bizottságok már most túlterheltek és ezért nem tudják az összes érintett gyermek felmérését elvégezni; a bírósági úton való fellebbezés alkalmatlan a pedagógiai szempontok figyelembevételére; az intézkedés tovább növeli a szegregációt azáltal, hogy a hátrányos helyzetű családok aligha élnek majd a kérelmezés lehetőségével; az intézkedés részleteit szabályozó rendeletet pedig nemhogy a tanévkezdésre, de még azóta sem sikerült megalkotnia a minisztériumnak.

A közlemény szerint az érintett szülők saját gyermekük és az ország jövője érdekében a miniszter és a nyilvánosság segítségét kérik. Úgy látják, az új törvények elfogadhatatlanok, hiszen nem tudható, hogy milyen alapon fognak dönteni idegenek egy olyan hivatalban, ahol a gyermekekről csak papírok alapján hallottak. A videóban látható 25 szülő kiállása példaértékű: gyermekeik sorsa iránt érzett felelősségből vállalták a nyilvános szereplést és a miniszternek szóló közéleti megnyilvánulást. Saját gyermekeik mellett minden érintett kisgyermek és szülőtársaik érdekében léptek ki komfortzónájukból, vállalták véleményüket a saját maguk által készített házi felvételeken.

4543 betöltetlen álláshely van az oktatásban
A KSH által közölt adatokból kiderült, hogy az elmúlt évek során egyre több a betöltésre váró álláshely az oktatás minden területén.

Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik