Belföld

Fekete-Győr: határtalan hiba a „Csak a Fidesz” elvét követni

Kormányzásra készülnek, ehhez alakítják hosszú távú, régiós szövetségi politikájukat.

A Klubrádióban Fekete-Győr András azt mondta, számított a kormánypárti támadásokra, miután a romániai elnökválasztási kampányban Kelemen Hunor helyett a liberális Dan Barnát támogatta. Szerinte azonban az erdélyi fiataloknak az RMDSZ választási szereplésénél fontosabb a korrupció üldözése, az infrastruktúra, az oktatás fejlesztése, az általa támogatott jelölt pártja, a Momentum helyi megfelelője, számos magyar politikusa és tagja, komoly magyar támogatása van.

Az RMDSZ-hez is elment volna, de nem hívták. Náluk is elsősorban a kisebbségvédelemről és arról beszélt volna, hogy a magyarok közül az, aki szeretné megmutatni a magyarság erejét, az szavazzon Kelemen Hunorra, aki pedig a korrupció ellen küzdő, kisebbségpolitikai vízióval rendelkező államfőt, az Dan Barnára. Kolozsváron arról beszélt, bűnt követ el, aki figyelmen kívül hagyja a kisebbségek helyzetét bármely országban – tette hozzá.

Csak a Fidesz? És a 2012-es Kövér?

A Momentum elnöke szerint az RMDSZ mára feladta az egyenlő távolságtartás politikáját a magyarországi pártoktól, nagyon elment a „csak a Fidesz” felé, ami nem méltó a korábbi pártelnök, Markó Béla örökségéhez. Sokkal jobb lenne mindenkinek, ha az RMDSZ visszatérne korábbi elveihez, hiszen a Fidesz sem mindig őket támogatta, 2012-ben Kövér László még MSZP-közeli bolsevikoknak nevezte az RMDSZ vezetőit.

Kövér: Gyurcsány a politikai élet legaljához tartozik, Hadházy a verbális mélység, Borkai csak botlott
A fideszes politikustól Fekete-Győrnek a pitiáner jelző jutott. Kövér szerint a fideszes oldalon nem lehet következmények nélkül nagyot hibázni.

A Momentum Szlovákiában is a liberálisokat támogatja a közelgő választásokon. A felvidéki magyar pártok helyett a magyar jelölteket is indító Progresszív Szlovákia mellett fog kampányolni, mert akár hiszik az emberek, akár nem,

a Momentumnak abban kell gondolkodnia, hogy egyszer valamilyen formában kormányra kerül, amihez hosszú távú szövetségi politikát akar a régióban.

Elnöke szerint a Momentum akkor szolgálja a magyar érdekeket, ha a választási győzelemre esélyes USR-PLUS-szal és Progresszív Szlovákiával szoros, baráti viszonyt ápol, hisz így lehet hatással majd a kormányzati politikára. Fekete-Győr kiemelte, nem nyirbálnák meg a külhoniaknak adott állami támogatásokat, mert az elcsatolt magyarokra szövetségesként tekintenek.

Ennyi nem elég, át kell törni a falat

Bár bíznak benne, hogy egyszer kormányozni fognak, elragadtatni nem akarják magukat, a politikában gyorsan változik a széljárás.  Szerinte szép eredmény, hogy két és fél éve, amikor megjelent a Momentum, nulla százalékon álltak, most pedig népszerűségben ott vannak az ellenzéki topon, a DK mellett. A Fidesz viszont még nagyon messze van, a pártnak át kell törnie a falat a kistelepülések világa felé.

Erre már vannak biztató jelek, amelyek alapján ez is sikerülhet, hiszen azokon a kistelepüléseken, ahol polgármesterjelöltet állítottak, a párt megyei listája is legalább 20 százalékot kapott. Mint mondta, a Momentum alternatívaként vonzó a Fidesszel szemben a  választóknak, ezért ezeket az eredményeket kell elérni, de nem csak tíz-tizenöt, hanem 1500-2000 helyen.

A jászberényi megismételt választásról Fekete-Győr azt mondta, az a legjobbkor jött így ki, hiszen a Fidesz nem akarta elfogadni, hogy október 13-án 14 szavazattal vesztett, így november 10-ére több mint 3700-as lett a különbség.

Budai Lóránt: A sok mocsok visszahullott a Fideszre
Egy hónapja 14 vokssal győzte le fideszes riválisát, most 268-szor nagyobb különbséggel. Interjú Jászberény egymás után kétszer megválasztott új polgármesterével.

Az önkormányzati választás  óta az ellenzék nagyon jó szériában van. Mint mondta, vannak és lesznek is ilyen-olyan konfliktusok, de az ellenzék jól muzsikál. Karácsony Gergely főpolgármesterként nagyon jól teszi a dolgát, a választóknak ez imponál. Most bármilyen választás lenne, ellenzéki sikert hozna, bár egy országgyűlési választással még óvatosan bánna – tette hozzá.

Ellenzéki dobogó: Karácsony, Dobrev, Jakab
Az IDEA Intézet szerint egyelőre a DK tábora a legnagyobb.

Kiemelt kép: Farkas Norbert /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik