Belföld

Ellenzéki dobogó: Karácsony, Dobrev, Jakab

Az IDEA Intézet szerint egyelőre a DK tábora a legnagyobb.

Az IDEA Intézet legfrissebb kutatásában az ellenzéki politikusok, pártok népszerűségét mérte. Közvélemény-kutatása eredményei alapján az önkormányzati kampány mozgósítára a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében minimálisan nőtt (33%), a kormánypártok a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 51 százalékon állnak.

Az ellenzéki pártok a kampány alatt támogatottságukat nem növelték, érdemben nem lett több szavazójuk, a már meglévők rendeződtek össze egy „választói tömbbe”.

Ezért elmaradt a „győzteshez húzás” ismert jelensége, hiszen a választóknak nehezebb beazonosítani, melyik ellenzéki párt a leginkább győztes, vagy maga „a” győztes, írták.

A DK a legerősebb ellenzéki párt

Az IDEA Intézet szerint a DK támogatottsága a teljes népességben 9 százalék, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 14 százalék, ezzel továbbra is az ellenzék legnagyobb pártja. A Jobbik tábora  nem változott, 7 százalék a teljes népesség és 9 a biztos szavazók körében. Az MSZP és a Momentum nyáron még azonos támogatottsága elmozdult. A szocialisták támogatottsága a teljes népességben 5, biztos szavazóknál 7 százalékos, míg a Momentumnál ugyanez 6, illetve 9 százalékos. A teljes népesség körében a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, az LMP és a Mi Hazánk Mozgalom támogatottsága egyaránt két százalék, a Párbeszéd 1 százalékon áll.

A pártpreferenciájukat nem vállalók vagy abban bizonytalanok aránya a vizsgált időszakban a teljes népesség 32 százalékát tette ki, az intézet szerint az EP-választás utáni ellenzéki átrendeződés az önkormányzati választások után sem gyorsult fel. Egyértelmű győztes híján az októberi voksolás relatív győzelme az ellenzéki pártok országos támogatottságában minimálisan érzékelhető.

Ellenzéki dobogó: Karácsony, Dobrev, Jakab

A válaszadóknak 1-től 10-ig terjedő skálán kellett osztályozniuk az ellenzék politikusait. A kutatás csak ellenzéki pártelnököket, illetve frakcióval vagy EP-képviselettel bíró pártok elnökeinek és vezető politikusainak megítélését vizsgálta.

Az eredmények alapján Karácsony Gergely főpolgármester a legszimpatikusabb politikus az ellenzéki szavazók körében (8,1). Őt Dobrev Klára, a DK EP-képviselője (7,5) követi, harmadik a Jobbik frakcióvezetője, Jakab Péter (7,3) lett.

Őket követi Fekete-Győr András, a Momentum elnöke (7,1), Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője (7,0) és Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője (6,5). A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc és Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője is 6,4-6,4 pontot értek el. Utánuk sorol két pártelnök, az MSZP-s Tóth Bertalan (5,3) és Kovács Gergő, az MKKP vezetője (5,0). A lista sereghajtói Sneider Tamás a Jobbiktól (4,5), és Kendernay János az LMP-től (3,1) és Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke (1.6 pont)

Bizonytalanok: Karácsony, Fekete-Győr, Dobrev/Cseh/Szabó

A főpolgármester (4,9) a bizonytalan pártpreferenciájú szavazók körében is a legszimpatikusabb ellenzéki politikus. Ezen a listán második Fekete-Győr András (4,4), a harmadik Dobrev Klára, a momentumos Cseh Katalinnal és a párbeszédes Szabó Tímeával megosztva (4,3). Őket Jakab Péter követi (4,0), majd az MKKP elnöke, Kovács Gergő (3,9), Gyurcsány Ferenc (3,4) és Kunhalmi Ágnes (3,2) következik.

A lista végén ismét ellenzéki pártvezetők találhatóak: a szocialista Tóth Bertalan (2,8), a jobbikos Sneider Tamás (2,6), valamint az LMP elnöke, Kendernay János (2,3), és végül Toroczkai László, a Mi Hazánk vezetője (1.8).

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2019. október 29 – október 31. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik