Belföld

A Momentum panaszt tett az ügyészségen a NAV házkutatása miatt

A Momentum most panaszt nyújtott be a IX. kerületi ügyészséghez a párt központjában végrehajtott házkutatás kapcsán, írja a Hvg.hu. A párt október 30-án közölte, hogy a párt irodájában megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának Vizsgálati Osztálya, és kutatást, motozást, valamint lefoglalást rendeltek el.

A NAV szerint a házkutatás oka költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt folyamatban lévő büntetőügyben a bűncselekmény tárgyi, okirati bizonyítékainak, bizonyítási eszközeinek felkutatása és biztosítása volt.

A Momentum a november hatodikán beadott panaszban azt írja, a nyomozó hatóság jogtalanul járt el. Szerintük hiányzik a bűncselekmény gyanúja, ráadásul semmi szükség nem volt a házkutatásra sem, hiszen adatkérés útján is hozzájuthattak volna a dokumentumokhoz.

Bár maga a kényszerintézkedés lefolytatása – az eljáró nyomozók személyes hozzáállásának köszönhetően – kulturált mederben folyt, elfogadhatatlannak és jogsértőnek tartjuk, hogy a nyomozó hatóság érezhetően és tudhatóan politikai nyomásra, sokadik alkalommal szükségtelen, de látványos eljárási cselekményt végez a kormány politikai ellenfeleinél. A büntetőeljárás politikai célokra való felhasználása sérti a jogállamiság elvét, ahogyan a büntetőeljárási és anyagi jogi rendelkezéseket is

– írják, és arra kérik az ügyészséget, helyezze hatályon kívül a NAV határozatát, melyben kutatást, motozást, valamint lefoglalást rendeltek el a pártnál, emellett pedig szüntesse meg a lefoglalásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik