Belföld

Ünnepelték, majd Orbán főgonoszává tették

Önnek is joga van tudni, éppen 15 éve kapta magas állami kitüntetését Soros György.

Az akkori államfő, Mádl Ferenc 2004-ben ezen a napon tüntette ki Soros Györgyöt, akinek a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét (polgári tagozata) adományozta. 15 éve elismerték a demokratikus átmenetet segítő munkáját, Mádl Ferenc külön kiemelte alapítványa felbecsülhetetlen hatását a folyamatban, amely a diktatúrákat elszenvedő európai országok szabadságához vezetett.

A köztársasági elnök akkor azt mondta, sokan tanulhattak, taníthattak, publikálhattak az alapítvány segítségével, az elnyert stúdiumok pedig az előző rendszerben felhalmozott értékké összegződtek, potenciális szellemi energiájuk nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a rendszerváltás nem érte az országot készületlenül.

Ezzel a levéllel kért pénzt Orbán Viktor Soros Györgytől
Tízezer dollárt kapott a levél után Sorostól.

Soros György is elégedetten beszélt alapítványa magyarországi működéséről, azt mondta, tulajdonképpen ez adott kedvet ahhoz, hogy tevékenységét az egész világra kiterjessze. Szerinte különösen 1984 és 1989-90 között volt nagy szerepe a szabad társadalom megteremtésében, mivel az akkori pártállam által diktált ideológia nem adta meg az embereknek a termékeny és találékony élethez szükséges szabadságot.

Néhány napja Soros György a The Guardian című brit lapnak azt mondta, addig nem jön Magyarországra, amíg Orbán Viktor a miniszterelnök, mert attól tart, hogy az ellene irányuló propaganda miatt atrocitások érnék szülőhazájában.

Kitálalt a Fidesz kampánytanácsadója: így csináltak Sorosból tökéletes ellenséget
Először szólalt meg a Fidesz kampányáról George Birnbaum, Arthur Finkelstein üzlettársa.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik