Belföld

Mádl Ferenc kitüntette Soros Györgyöt

A Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adományozta Soros Györgynek Mádl Ferenc köztársasági elnök. A kitüntetett alapítványa 2006-ig még bizonyosan működik, évi csaknem kétmillió dollárból gazdálkodhat.

A magyar származású, nemzetközi hírű üzletember a magyarországi demokratikus átmenetet segítő, két évtizedes támogató tevékenysége elismeréseként részesült a kitüntetésben.

Mádl Ferenc kitüntette Soros Györgyöt 1

Soros György (Fotó: MTI)

Mádl Ferenc laudációjában kiemelte: Soros György által létrehozott alapítvány működésének értéke és hatása felbecsülhetetlen abban a folyamatban, amely a diktatúrákat elszenvedő európai országok szabadságához vezetett. Az 1983-ban létrehozott alapítvány tevékenységét már a következő évben kiterjesztette Magyarországra és a szervezet ma már több mint ötven országban működik.

Sokan tanulhattak, taníthattak, publikálhattak az elmúlt két évtizedben az alapítvány segítségével – tette hozzá az államfő. Az elnyert stúdiumok még az előző rendszerben felhalmozott értékké összegződtek, és potenciális szellemi energiájuk nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a rendszerváltás nem érte az országot készületlenül.







Soros alapítvány

Jelenleg világszerte több mint 40 országban működik Soros Alapítvány, így Közép-Kelet-Európában, a volt Szovjetunió országaiban, Közép-Eurázsiában, Dél-Amerikában, az Egyesült Államokban és Afrika déli országaiban. A hálózat világszerte évi mintegy 500 millió dollárral támogatja a nyílt társadalmak céljainak megvalósítását.  

Húsz éves az alapítvány

Soros György elmondta: az alapítvány magyarországi működésének húsz évére megelégedéssel néz vissza, mert tulajdonképpen ez adott számára kedvet arra, hogy tevékenységét az egész világra kiterjessze.

A kitüntetés átvétele után kiemelte: különösen 1984 és 1989-90 között nagy szerepet játszott az alapítvány a szabad társadalom megteremtésében, mivel az akkori pártállam által diktált ideológia nem adta meg az embereknek a termékeny és találékony élethez szükséges szabadságot.

Halmai Gábor alkotmányjogász, a magyarországi Soros Alapítvány elnöke csütörtökön elmondta: a szervezet 2006-ig még bizonyosan működik, évi csaknem kétmillió dollárból gazdálkodhat. A további munkája elsősorban alapítónk döntésétől függ. Soros György azonban már korábban elmondta, hogy az EU-hoz csatlakozott országokban nem indokolt egy ilyen alapítvány működtetése. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik