Belföld

Fekete-Győr: Orbán beijedt, odacsapott

Teljesen hiteltelennek nevezi, hogy a kormányfő „kilenc év vicsorgás után” most barátságosabb arcot vág.

A Népszavának Fekete-Győr András, a Momentum elnöke azt mondja, szerdán a NAV nyomozói nem motozták meg, bár volt rá felhatalmazásuk. Szerinte elszámoltak minden forinttal, amit a tavalyi kampányban felhasználtak, az ÁSZ költségvetési csalás gyanújával mégis feljelentette őket. A sors fintorának nevezi, hogy éppen Vlagyimir Putyin látogatásakor szállta meg székhelyüket a NAV.

A civilek, ellenzéki pártok, más véleményen lévők vegzálása a putyini Oroszországban megszokott, Orbán pedig hithű tanítványa a diktátornak. Október 13-án a Fidesz történelmi vereséget szenvedett, márpedig, ha egy elnyomó rendszert megsuhint a változás szele, megijed, és odacsap.

Szerinte a Momentum besározása, nyomasztása, tesztelése a cél, de tiszta a lelkiismeretük, nekik nincs félni-, takargatni-, veszítenivalójuk. Összezárnak, dolgoznak tovább annak biztos tudatában, hogy jó úton járnak.

Jöjjenek csak, de 2022-ben jönni fogunk mi is.

Szerinte a Momentum mostani sikerét annak köszönheti, hogy „felnőtt a ‘89 körül született első szabad magyar generáció”, ők pedig az elmúlt két és fél évben bejárták az országot. Már nemcsak azt hiszik el egyre többen, hogy tisztességesen kormányoznának, hanem azt is, hogy előnyben részesítenék az egészségügyet, az oktatást, a környezetvédelmet.

Már nem hiszik róluk, hogy csak  belvárosi értelmiségi fiúk, lányok gyülekezete. A támogatottságukhoz képest most alulreprezentáltak a képviselő-testületekben, mert mértéktartóak voltak. Az ellenzéki összefogás konfliktusairól azt mondja, az elveiket nem adják fel, mert

elvek nélkül győzni, az nem siker!

Megítélése szerint ez a hozzáállás nem gyengítheti az ellenzéki összefogást, hiszen csak annyit követelnek

az emberek nevében, hogy senki se lopjon közpénzt, működjön átláthatóan, fordítsa az erejét az egészségügyre, oktatásra, környezetvédelemre, és legyen korrekt a másikkal.

Szerinte jó jel, hogy Lackner Csabát az MSZP kizárta, hisz abban, hogy az együttműködésbe a többi ellenzéki párt is ad valamit, de azt is látja, hogy most túl sokan vannak.

A legtöbb kérdésről ugyanazt gondoljuk a párbeszédesekkel vagy az LMP-sekkel, akkor miért vagyunk különböző pártokban?

Reméli, hamarosan eljön a közös munka ideje és nem zárja ki a szorosabb együttműködést Botka Lászlóval sem, bár hozzájuk Szél Bernadett és Hadházy Ákos áll a legközelebb.

Remélem, 2022-től már egy politikai közösségben folytathatjuk.

Bár elemzők szerint a vezető ellenzéki szerepért a DK-val meg kell küzdeniük, ő ezt nem szeretné. Fiatalként még Gyurcsány Ferenc ellen tüntetett, de most közös ellenfelük a „Félelem Rendszere”. Szerinte a

Fideszből előbb-utóbb kiábránduló embereket vélhetően nem Gyurcsány Ferencék, hanem a Momentum fogja tudni meggyőzni arról, hogy van nyugati alternatívája ennek a rendszernek.

Az évente nagykorúvá váló 120-130 ezer fiatal már nem ígéreteket vár.

Ők már az adatok és a tények generációja, és borzasztóan aggódnak a jövőjükért.

Azt, hogy a kormánysajtó az egykori SZDSZ-hez hasonlítja őket bárgyú, unalmas gondolatkísérletnek tartja, hiszen a generációja jó része már nem is tudja, mi volt az SZDSZ. Ő teljesen hiteltelennek nevezi, hogy Orbán Viktor „kilenc év vicsorgás után” most barátságosabb arcot vág.

Azt hiszem, Krekó Péter mondta jól: az asztal fölött mosolyog, alatta pedig rúg majd.

Azzal számol, hogy nem ad több pénzt az önkormányzatoknak, kivérezteti az ellenzéki kézbe került városokat, főleg a fővárost. Tudatosítani is kell a budapestiekben, ha nem valósulnak meg a terveik, az Orbánék hibája lesz. A Fidesz azzal nem számol, hogy nem kell pénz az európai mentalitás meghonosításához.

ne

Kiemelt kép: Farkas Norbert /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik