Belföld

Helikopter? Luxussziget? Orbán magánügye

Kövér László újra elutasította, hogy erről kérdezzék a kormányfőt. Jöhet Gréczy Zsolt zsírkrétás magyarázata.

A fideszes házelnök másodszor is visszadobta Gréczy Zsolt írásbeli kérdését, azt a Demokratikus Koalíció képviselője hiába hegyezte ki immár arra, hogy Orbán Viktor „megsértette-e az országgyűlési törvényt a nyaralásán?”.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint a kérdés megválaszolása kormányzati feladatkört így sem érint, ezért ismét kérte Kövér Lászlótól annak visszautasítását. Az érvelés szerint az, hogy a miniszterelnök kinek a pénzén nyaralt Smokvica Velán és helikopterezett-e nyaralásán, Orbán Viktor magánügye.

A képviselő által feltett kérdések kormányzati hatáskört nem érintenek, mivel azok miniszterelnök úr magánéletével kapcsolatosak.

Gréczy Zsolt korábbi kérdését Kövér László házelnök szintén Dömötör államtitkár kérésére utasította el, ugyanerre hivatkozva.

Ezt követően nyújtotta be az ellenzéki képviselő a kormányfőnek  újabb kérdését.

Akkor próbáljuk meg újra: megsértette az országgyűlési törvényt a nyaralásán?

Hiába kérte azonban Orbán Viktort, hogy elutasítás helyett értelmezze kérdését „elméje minden erejével és válaszolja meg”, mert cseppet sem érdekli a kormányfő magánélete és az, hogy nyaralásán mivel töltötte szabadidejét. Az viszont igen, hogy a törvény szerint országgyűlési képviselőként

nem fogadhat el olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely meghaladja a képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét.

Gréczy Zsolt példákkal szemléltetve hosszan el is magyarázta, mi a különbség köz- és magánügy között, de az újabb elutasítás után újra vissza kell térnie ahhoz az elvéhez,

hogy nincs buta gyerek, csak türelmetlen tanár,

ezért vélhetően újra nekifut annak megértetéséhez, hogy Orbán Viktor bármerre járkálhatott a horvát sajtóban emlegetett fekete helikopterrel, mert az magánügy, de hogy fizetett-e ezért: közügy.

Gréczy Zsoltnak a jelek szerint csalódnia kell, mert korábban azt remélte,

nem lesz szükség zsírkrétás és színezős oktatási segédletekre annak elmagyarázásához,

hogy kizárólag közügyet érintenek kérdései. Szükség lesz.

Gréczy átírta kérdését a horvát luxusnyaralásról, hogy Orbán és Kövér is megértse
A Demokratikus Koalíció képviselője arra kérte a kormányfőt, hogy értelmezze kérdését „elméje minden erejével és válaszolja meg”,

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik