Belföld

Gréczy átírta kérdését a horvát luxusnyaralásról, hogy Orbán és Kövér is megértse

A Demokratikus Koalíció képviselője arra kérte a kormányfőt, hogy értelmezze kérdését „elméje minden erejével és válaszolja meg”.

Gréczy Zsolt továbbra is tudni szeretné, nyaralt-e Orbán Viktor a horvát luxusszigeten. Ha igen, miből. A Demokratikus Koalíció képviselője korábban is próbálta megtudni, igazak-e a horvát lapok értesülései, amelyek szerint Orbán Viktor helikopterrel érkezett a Smokvica Vela nevű luxus-nyaralószigetre, amit az OTP-vezér egyik érdekeltsége bérel. Az, hogy a kormányfő Horvátországban nyaralt, ismert volt, de a horvát sajtóinformációkat senki nem erősítette meg, az ellenzéki képviselő korábbi, erre vonatkozó kérdését pedig Kövér László házelnök Dömötör Csaba államtitkár kérésére elutasította, arra hivatkozva, hogy a kérdések a kormányfő magánéletével kapcsolatosak, sajtóértesüléseken alapulnak, így nem érintenek kormányzati feladat- és hatáskört.

Gréczy Zsolt ezért újra benyújtotta a miniszterelnöknek kérdését, amelynek már a címében is utal rá, sérelmezi a korábbi elutasítást.

Akkor próbáljuk meg újra: megsértette az országgyűlési törvényt a nyaralásán?

Szerinte „az értő olvasás képessége továbbra sem tartozik” a fideszesek „keresztényi erényei közé”, mégis azt tanácsolja Orbán Viktornak, hogy elutasítás helyett értelmezze kérdését „elméje minden erejével és válaszolja meg”, hiszen

Az ember, a ki eltévelyedik az értelemnek útáról, az élet nélkül valók gyülekezetiben nyugszik./Példabeszédek könyve 21,16/

Szerinte a kormányfő nem mert válaszolni a „Nyaralt-e Smokvica Velán és ha igen, fizetett-e érte?” című kérdésére, amit azért tett fel, hogy kiderüljön: Orbán Viktor megsértette-e az országgyűlési törvényt nyaralásakor. Szerinte korábban is világossá tette, csak ez érdekli, az nem, hogy a miniszterelnök mivel töltötte szabadidejét.

Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 87.§ (1) bekezdése értelmében

a kormányfő, mint országgyűlési képviselő nem fogadhat el olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely meghaladja a képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét. 

Azon az elven, hogy nincs buta gyerek, csak türelmetlen tanár, fussunk neki még egyszer, hátha ezúttal Ön vagy a válaszadásra kijelölt kollégája képes lesz az értő olvasás képességével felvértezve megérteni, hogy nem az Ön magánélete érdekel, hanem az, hogy törvényt sértett-e.

Mivel legutóbb nem sikerült megértetnie, Gréczy próbálta játékos formában, példákkal szemléltetve bemutatni, mi a különbség köz- és magánügy között.

Az, hogy a kormányfő a hátúszást vagy a mellúszást részesítette-e előnyben a nyaralásán, magánügy. Az is, hogy a nyaralásán merre járkált a horvát sajtóban emlegetett fekete helikopterrel.

Az, hogy fizetett-e a helikopterezésért: közügy.

Ha ajándékba kapta a szolgáltatást, akkor amennyiben annak értéke nem haladta meg az országgyűlési törvényben meghatározott értékhatárt, amely nagyjából 700 ezer forint, az ajándékot fel kell tüntetnie a vagyonnyilatkozatában, amennyiben meghaladta az országgyűlési törvényben meghatározott értékhatárt, megsértette az országgyűlési törvényt.

Az, hogy a kormányfő hol és milyen szállodában nyaralt, magánügy.
Az, hogy milyen szállodai szolgáltatásokat vett igénybe, magánügy.

Az, hogy fizetett-e a szállodai szolgáltatásért: közügy.

Gréczy reméli, a fenti példák elég segítséget nyújtottak ahhoz, hogy Orbán Viktor a jövőben el tudja dönteni, mi a különbség köz- és magánügy között, már tud válaszolni,

nem lesz szükség zsírkrétás és színezős oktatási segédletekre annak elmagyarázásához,

hogy kizárólag közügyet érintenek ezek a kérdései:

  • Amennyiben nyaralt Smokvica Velán, az utazás és a nyaralás költségeit Ön fizette vagy ajándékba kapta?
  • Amennyiben helikopterezett a nyaralásán, a helikopterezés költségeit Ön fizette vagy ajándékba kapta?
  • Amennyiben fentieket Ön fizette, hajlandó-e az erről szóló számlákat a nyilvánosság számára bemutatni?

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik