Nagyvilág

Horvát szigetet vehet bérbe 30 évre az OTP egyik ingatlanalapja

Magyar kézbe kerülhet egy adriai sziget 30 évre – erről a Jutarnji List, az egyik legnagyobb horvát lap péntek reggeli kiadása számolt be. A horvát szigetet, Smokvicát (pontosabban: Smokvica Velát) és a rajta lévő épületeket és létesítményeket a friss hírek szerint egy magyar vállalkozás, a Balansz Zártkörű Nyíltvégű Ingatlan Alap horvátországi leányvállalata, a Zelena nekretnina d.o.o. veheti majd bérbe, ha sikerül a részletekről is megállapodni. Áfával együtt így valamivel több, mint 6 millió kunát (vagyis bő 260 millió forintot) fizetne évi bérleti díjként három évtizeden át a magyar érdekeltségű vállalat, a Zelena nekretnina, amellyel hamarosan aláírnák a horvát lap értesülései szerint a szerződést.

A horvát szigetre szemet vetett Balansz Ingatlan Alap, az OTP Ingatlankezelő alapja.

Az Agrokor, a hatalmas, de bajba jutott horvát dollármilliárdos nagyvállalkozás korábbi tulajdonosa és vezetője, Ivica Todoric bérelte eddig ezt a szigetet az Adrián. Todoric bajba jutásakor felmerült, hogy vállalkozásainak, illetve vagyonának egy részét Csányi Sándor OTP-vezér vásárolná meg. Úgy fest, most közvetve valami hasonló történhet, igaz, 30 éves bérletről szól a horvát hír. Kerestük az OTP Ingatlan Alapkezelőt, hogy kommentálja a hírt, cikkünk megjelenéséig nem érkezett meg a válaszuk.

Csányi Sándor
Fotó: Illyés Tibor / MTI
Bevásárolhat Horvátországban Csányi Sándor
Cég, klinika és nyaraló is az oligarcháé lehet.

Smokvicát pár hónapja a horvát állam hirdette meg tenderen. Az állam tavaly szeptemberben szerezte vissza a vitatott jogi helyzetű sziget fölötti rendelkezést a Jutarnji List szerint. A szigetet állítólag zavaros feltételek mellett bérelte Todoric egy másik horvát vállalkozótól, de az Agrokor cégbirodalom megrendülésekor a szigetet visszaadta Ante Lusicnak, illetve annak Grafoplast nevű cégének. (Eredetileg ez a cég, illetve Lusic szerzett jogokat a sziget használatára.) Az állam csak hosszas jogi viták után jutott újra a sziget rendelkezési jogához, és ezután hirdetett pályázatot a hasznosítására és bérbeadására. A horvát állami vagyonnal foglalkozó minisztérium évi négy-öt millió kunás (175-220 millió forintos) bevételt remél a bérlet teljes időtartamára, harminc éven át. Így a koncesszióból 184 millió kuna folyhat be az államkasszába.

A szigeten a magyarok feltehetően idegenforgalmi fejlesztéseket hajtanak majd végre. Bármilyen épületet akarnak emelni, ahhoz horvát hatósági hozzájárulás szükséges majd – derül ki a sajtóhírekből.

Kiemelt kép: nikola_pu / Wikipedia

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik