Belföld

Túltolták a nyelvvizsgához kötött felvételivel

Az oktatási ombudsman a szigorítás veszélyeire figyelmezteti a kormányt.

Aáry-Tamás Lajos a felsőoktatási felvételihez 2020-tól kötelező nyelvvizsgát túl szigorúnak tartja. Az InfoRádióban az oktatási jogok biztosa azt mondta, ha ez nem változik, nagyon sok diákot érint hátrányosan, hogy a felvételihez középfokú nyelvvizsga és legalább egy emelt szintű érettségi kell. Ez egyes szakmák és intézmények számára is komoly következménnyel járhat.

Számos csoportnál azt látjuk, hogy ez reménytelen.
A pedagógusjelöltek fele nem rendelkezett az elmúlt három-öt évben ilyen kettős feltétellel, a mérnökhallgatóknál ez hatvan százalék, az agrárképzésben 74 százalék.

Aáry-Tamás Lajos hozzátette, hogy parlamenti meghallgatásán is szó volt arról, mit tud tenni a törvényhozás, hogy módosítást lehessen elérni a kormányzatnál, mert a szabály a tervezett célon is túllő.

Miért kell nyelvvizsga, amikor a diákok 15 éve kötelezően nyelvi érettségi vizsgát tesznek? Nem vagyunk elkésve, de egy-két hónapon belül dűlőre kellene vinni ezt a kérdést.

Az oktatási ombudsman szerint készült több módosítási javaslat, de a döntés várat magára, noha a kormányzatnak már sok helyről jelezték, súlyos gond lehet.

Nagy baj lehet a közoktatásban, ha a pedagógusképzést megfelezik, de az agrárképzés sem maradhat szakember nélkül. A vidéki, kisebb egyetemek is tiltakoznak.

Aáry-Tamás Lajos azt javasolja, a nyelvtudás álljon rendelkezésre, de egy magáncég bizonyítványa helyett a közoktatásból érkező érettségit fogadják el az állami felsőoktatásban.

Néhány hónapja a Magyar Narancs az Oktatási Hivataltól kikért adatai alapján azt írta, ha már idén kötelező lett volna a nyelvvizsga, a felvettek 31 százaléka nem jutott volna be a felsőoktatásba és valóban a pedagógusképzés helyzete a legaggasztóbb.

Jövőre kötelező a nyelvvizsga: tízezrek bukhatják a felvételit
Az idén felvettek 31 százalékának nem volt nyelvvizsgája, vidéken ennél is sokkal rosszabb az arány.

Az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Bizottságának (NYAK) adatai szerint tavaly 33 nyelvből összesen 120 566-an tettek valamilyen szintű nyelvvizsgát, közülük csaknem nyolcvanezren jártak sikerrel. A felsőoktatásba felvételizők közel fele rendelkezik nyelvvizsgával.

Hiába a felvételi szigorítás, nem akarnak többen nyelvvizsgázni
A felsőoktatásba felvételizők közel fele rendelkezik nyelvvizsgával.

Kiemelt kép: 24.hu / Bielik István

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik