Belföld

Horváth Csaba kezdésként átláthatatlanabbá tenné Zugló gazdálkodását

Hétfőn tartják a XIV. kerület új képviselőtestületének első ülését, melyre a frissen megválasztott polgármester, Horváth Csaba máris egy olyan előterjesztést nyújtott be, amivel sokkal átláthatatlanabbá tenné Zugló gazdálkodását – írja az Átlátszó.

Az önkormányzati választáson magabiztos győzelmet arató MSZP-s politikus úgy módosítaná a képviselő-testület szervezeti és működési szabályait, hogy polgármesterként egyedül dönthetne a képviselő-testület hatáskörébe tartozó szinte bármely ügyben, ha a kérdést halaszthatatlannak minősíti.

Az önkormányzati törvény ugyan erre lehetőséget ad, de az önkormányzatok jellemzően pontosan meg szokták határozni azokat a kérdéseket, amikben a polgármester jogosult két ülés között dönteni. A zuglói javaslat szerinti, szinte minden kérdésre kiterjedő jogkör biztosítása ugyanakkor az Átlátszó szerint súlyos korrupciós kockázattal jár, mert a polgármester megkerülheti azokat az átláthatósági és nyilvánossági garanciákat, amelyek a képviselő-testület működéséhez kapcsolódnak.

Horváth az alakuló ülésre benyújtott egy salátarendeletet is, amely az önkormányzati vagyont illetően a rendes ügymenetben is csökkentené a képviselő-testület jogkörét: ingó vagyontárgyak esetében 100 millió forinttal, ingatlanok esetén pedig 200 millióval növelné azt az idáig mindkét esetben 50 millió forintos értékhatárt, ami felett a képviselő-testület hozzájárulására van szükség egy-egy döntésben.

Emlékezetes, hogy Karácsony Gergely korábbi zuglói polgármester a választás előtt kiszivárgott hangfelvételen azt mondta utódáról: neki legalább annyi esze van, hogy tudja mi az, amiért börtönbe lehet menni.

Kép: Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik