Belföld

Kevésnek bizonyult a kormánysajtó hallgatása a Borkai-ügyben

Hiába hallgatott a kormánymédia a Borkai Zsolt ügyéről, a szexvideóról és a korrupciógyanús ügyekről szóló hírek az emberek több mint kétharmadához eljutottak, derül ki a Népszava által közölt Publicus-felmérés adataiból.

A kutatás azt is megmutatja, hogy a legkevesebben ott hallottak a botrányról, ahol a fő információforrás a kormánypárti sajtó, azaz a köztévé, a közrádió és a helyi újság.

A községekben élők esetében csak 67 százalék tudott az ügyről, míg a megyeszékhelyeknél 78, a fővárosban pedig 88 százalék. 

A megkérdezettek 61 százaléka az üggyel kapcsolatban azt tartotta felháborítónak, hogy Borkai megcsalta a feleségét, valamivel többeket a luxuséletvitel, a magánrepülőzés és a jachtbérlés háborított fel. Nagyobb arányban viszont viszont azt tartották felháborítónak, hogy

Borkai családja korrupciógyanús módon gazdagodhatott és becsapta választóit tisztes családapát játszva. 

A legtöbbeknek pedig az volt elfogadhatatlan, hogy a sajtóhírek szerint a hajón szexelő nők közül volt, aki uniós pénzből vállalkozásfejlesztési támogatást kapott.

A Publicus felmérésből kiderült ezen kívül, hogy a leginkább elnézőek a Fidesz-KDNP szavazói: az említett nők EU-s támogatását 22, a választók becsapását 21, a korrupciógyanús győri ügyeket 19, gyerekei kétes gazdagodását 23 százalékkal kevesebben ítélték el közülük, mint az ellenzéki szavazók.

Nem lehet megvonni Borkai Zsolttól az olimpiai életjáradékot
Törvényt módosítanának, hogy az arra méltatlanoktól meg lehessen.

A polgármester elmaradt lemondásával kapcsolatban is nagy a különbség a kormánypárti és ellenzéki szavazók közt: a fideszesek ötöde szerint a párt nem engedte távozni Borkait, 71 százalékuk pedig elhiszi, hogy a városvezető maga dönthetett a sorsáról és nem akart lemondani.

Az ellenzékieknek több mint fele viszont biztos abban, hogy a Fidesz-központ nem hagyta menni Borkait.

A felmérésben rákérdeztek arra is, egyedi jelenség lehet a győri polgármester ügye: az ellenzéki szavazók 87 százaléka szerint messze nem elszigetelt jelenségről van szó, a kormánypártiaknak pedig 30 százaléka vélte úgy, hogy a Fideszben többeknek lehet eltitkolt ügye.

Borkai elmaradt lemondásával, visszalépésével kapcsolatban is igencsak éles a választóvonal a kormánypárti és az ellenzéki szavazók között. A Fidesz-szimpatizánsok ötöde vélte úgy, hogy a párt nem engedte távozni a polgármestert, mert már nem jelölhetett mást a helyére, 71 százalékuk pedig elhiszi, Borkai maga dönthetett a sorsáról, s nem akart lemondani. Az ellenzékiek több mint fele viszont bizonyos benne, hogy a pártközpontban nem engedték lelépni a színről a győri polgármestert.

A válaszadók a tekintetben is megosztottak, Orbán Viktor tudhatott-e előzetesen Borkai dolgairól, a kormánypártiak 46 százaléka ezt kizártnak tartja, minden harmadik fideszes viszont úgy hiszi, a miniszterelnök tisztában volt Borkai tetteinek nagy részével, az ellenzékieknek pedig a duplája gondolja ezt.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik