Belföld

Gulyás miniszter nem kér bocsánatot, amiért beteg kisgyereknek nevezte Greta Thunberget

Államtitkára szerint szó sincs róla, hogy minden autista embert vérig sértett volna.

Gulyás Gergely miniszter egy kormányinfón „16 éves beteg kisgyereknek” nevezte az alternatív Nobel-díjas Greta Thunberget, akit szerinte csak kihasználnak. Szél Bernadett erre megírta neki, jobban tenné, ha bocsánatot kérne, mert az autizmus nem betegség, hanem állapot, ami eltérő fejlődéshez vezet. Az Asperger-szindróma pedig az autizmus egyik típusa, amire átlagos vagy annál magasabb intelligenciaszint jellemző, Magyarországon pedig mintegy 100 ezer ember él autizmussal.

A független képviselő kérdésére  Orbán Balázs államtitkár válaszolt. A főnöke védelmében írt esszéje egy könyvajánlóval kezdődik a Greta-jelenség megértéséhez.

A több millió kíváncsi szempár kereszttüzében élő, még csak 16 éves Greta Thunberg a svéd közéletben ismert Thunberg-Ernman házaspár gyermeke. A tinédzserből megkerülhetetlen világjelenség lett, a család pedig könyvet írt az igen küzdelmesnek, embert próbálónak tűnő éveiről és a klímavédelemről. A Greta-jelenség jobb megértését segíti az „Ég a házunk” címmel immár magyarul is kiadott könyv, amely a környezetvédelmen túl egészen közeli képet fest a család harcáról az ADHD, depresszió, evészavar, Asperger-szindróma és dacszindróma ellen is.

Az államtitkár emlékeztetett azokra sajtóhírekre, amelyek szerint a We don’t have time nevű – radikális klímavédelmi intézkedéseket sürgető – startup a részvénykibocsátását Greta Thunberggel népszerűsítette, a kislány tudta nélkül. Orbán szerint nem ez volt az első és egyedüli eset,

amikor tömegek gondolkodtak el azon, hogy a fiatal svéd lányra sokan pr-termékként tekintenek

és kétes célokra használják.

Greta Thunberg sírva osztotta ki a politikusokat
„Elloptátok az álmaimat és a gyerekkoromat. Hogyan merészelitek?”

Az államtitkár szinte már tényszerűnek tartja, hogy

a liberális és baloldali politika a világméretű Greta-jelenséget politikai termékként használja fel, és a fiatal lányt klímabábuként rángatja a hatalmas tömegek előtt. Az persze a legkevésbé sem foglalkoztatja azt a közeget, hogy a fiatal lány hogyan tudja kezelni a világméretűre nőtt elvárásokat, a felé irányuló rajongást és gyűlöletet.

Greta Thunberg felszólalása előtt az ENSZ klímacsúcsán a világszervezet New York-i székházában. MTI/EPA/Justin Lane

Az államtitkár megdöbbentőnek és képmutatónak nevezi, ahogy a globális baloldal a klímavédelmet próbálja kisajátítani, miközben a létezik „konzervatív zöldpolitika”. Az Orbán-kormány 2010 óta számos szakpolitikai intézkedéssel szolgálta a környezet védelmét: javítottak a lakások energiahatékonyságán, csökkentették hazánk szén-dioxid kibocsátását, növelték az erdők nagyságát és jelentős eredményeket értek a hulladék-újrahasznosítás területén is.

Orbán Balázs meggyőződése, hogy bocsánatot nem főnökének, hanem azoknak kellene kérniük, akik Greta Thunberget gazdasági és politikai haszonszerzésre használják és akik csak beszélnek a környezetvédelemről. A téma komoly, ezért arra kérte Szél Bernadettet, hogy Gulyás Gergely mondatait ne magyarázza félre, azoknak valótlan tartalmat ne tulajdonítson.

Gulyás Gergely a Simpson családdal is ujjat húzott?
A miniszter nem sejthette, ki áll Greta Thunberg mögött. 

Kiemelt kép: Greta Thunberg felszólal az ENSZ klímacsúcsán a szeptember 23-án. MTI/EPA/Justin Lane

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik