Belföld

Miskolc új polgármestere: Senkit nem akarok mellbe szúrni

A civil Veres Pál nyitott a kormány felé, és ígéri, nem darálják be a pártok.

Mi változik Miskolcon?

A szemlélet. A pártpolitikai csatározások helyett átgondolt várospolitika és fejlődés következik.

Ehhez képest pont azzal vádolta önt a minap az egyik dezertáló harcostársa a Velünk a Város Egyesületben, Csontos Róbert, hogy: „Veres Pál teljes mértékben az MSZP és a DK befolyása alatt áll.”

Ismerős vád, a kampányban végig ezt kaptam a másik két polgármesterjelölttől. Ez a túloldal taktikája. Hogy konkrétan Csontos miért mondta ezt, miért fordult ellenem, nem tudom, de bízom benne, hamarosan kiderül. Egyelőre épp elég lehet neki elszámolni a lelkiismeretével. Mindenesetre a távozásának nem volt semmi előjele.

Ön tagja pártnak?

Nem.

Volt valaha?

Sosem.

Polgármesterként hogyan tudja majd eltolni magától a DK-t és az MSZP-t?

Nincs mit eltolnom, ugyanis pártoktól független voltam és az is maradok. Úgy egyeztem meg az engem támogatókkal, hogy a kampányban, aztán a város fejlesztésében is kizárólag a város érdeke számít, a pártoké nem.

Melyik párt találta ki önt, a civil iskolaigazgatót polgármesterjelöltnek?

Egyik sem. Régóta vezetek oktatási intézményt, szakmapolitikai szervezeteknek vagyok tagja, sokfelé mozgok, és azt láttam, elfáradt a város, az emberek apolitikussá, letargikussá váltak, aminek oka, hogy csalódtak a pártokban, a nagypolitikában. Volt egy civil szervezetünk, és azt a célt tűztük ki, hogy a város vezetői számára felmutassuk, feltárjuk a problémákat. Először a társaim kapacitáltak, hogy induljak egyéni képviselőjelöltként, az ellenzéki pártok utóbb kerestek meg, és csak akkor mondtam igent, amikor láttuk, hogy a pártok képtelenek a saját soraikból hiteles jelöltet állítani.

A testületben szilaj többsége lesz.

Ha minden igaz, tizenöten a Velünk a Város Egyesület támogatásával kerültek be, tízen lesznek fideszesek, egy fő a Mi Hazánktól jön, szintén egy fő az Új Lendület nevű képződménytől. De ezzel nemcsak a többség és a felhatalmazás a miénk, hanem a felelősség is, különösen, hogy én a szavazatok közel ötvenöt százalékát szereztem meg.


A tizenöt fős frakciójából hányan párttagok?

Egy-két kivétellel mindannyian.

Mi a garancia arra, hogy nem darálják be önt a pártérdekek?

Én vagyok a garancia. És az is segít, hogy egymást is féken tartják majd a pártok.

A hódmezővásárhelyi győztes, Márki-Zay Péter azt mondja, városában az új testület első dolga lesz korrupciómentesíteni az önkormányzati cégeket. Miskolcon is ezzel kezdik?

Bár évek óta benne vagyok a város közéletében, de a település irányításában nem vettem részt. Felmérem az örökséget, végignézem az élő szerződéseket, a zajló intézkedéseket, és átláthatóbbá teszem a gazdálkodást. Ezek után az az első, hogy megerősítsem a helyi kis- és középvállalkozások szerepét a városban. Javítani szeretném a munkahelyek minőségét is, ennek érdekében tárgyalni fogok a nagy munkaadókkal.

Miskolcon van önkormányzati korrupció?

Senkiről sem feltételezek korrupciót, amíg nem ásom bele magam a működésbe. Az mindenesetre feltűnő, hogy viszonylag szűk kör nyeri el a megbízások zömét.

A Borkai-ügynek mekkora a szerepe az ön sikerében?

Inkább az országos politikára van hatása. Ebből a szempontból szerencse, hogy Miskolc messze esik Győrtől.

És a jachtoktól?

Azoktól pláne.

Az ön számára mi a Borkai-ügy tanulsága?

Leginkább az, hogy egy közszereplőnek a végletekig tisztességesnek kell lenni. Még a saját érdekeit is alá kell rendelni a tisztességességnek.

Az mit jelent?

A legkisebb személyes haszna sem származhat az embernek abból, hogy polgármester. Én polgármesterként is kiállom majd a soromat mindenütt, továbbra is magam járok a piacra, és amikor csak lehet, magam vezetem majd az autómat.

Vagyis igyekszem ugyanúgy viselkedni, mint eddig. Harmincöt éve vagyok tanár, huszonkét éve vezető, eleve rendkívül konzervatív közegből hozom magammal a viselkedésemet, amit, úgy tűnik, még meg is érte megtartani. A lényeg: nem fogok megváltozni attól, hogy polgármester leszek.

Cserél szolgálati autót?

Kizárt.

Az Orbán-rendszerről mit gondol?

Azt, hogy a város érdekében maximálisan nyitott vagyok. Komolyan veszem a miniszterelnök úrnak a kampányban a miskolci villámlátogatásán tett ígéretét, miszerint, ha a városvezetés nem szúrja őt mellbe, akkor szívesen együttműködik. Én senkit nem akarok mellbe szúrni.

Kiemelt kép: Veres Pál Facebook oldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik