A következő élő közvetítés része Borkai Zsolt kedden kiáll a sajtó elé, Tarlós István összecsomagolt

Independent: Budapest új főpolgármestere leckét adott Európának

Budapestnek új főpolgármestere van. Egy esemény, ami ritkán foglalkoztatja a nemzetközi sajtót. De most ez mutatta meg, hogy Európa miként kerekedhet felül el a populista, autoriter kormányok befolyásán az ellenzék összefogásával. Kikerülhetetlen lecke ez a kontinens számára

– írja véleménycikkében Umut Korkut, az Independent elemzője, a Glasgow Caledonian University professzora.

Mint fogalmaz, Kelet-Európának ismerős ez a helyzet, 30 évvel ezelőtt a kommunizmus ellen hasonló összefogás egyesítette a politikai erőket a konzervatívoktól a demokratákon át a környezetvédőkig. Lehet, hogy ezek a szövetségek nem tartanak sokáig, de félreállították az autoriter kormányokat és helyet teremtettek egy új politikai irányzatnak, tette hozzá.

Karácsony Gergely budapesti győzelme Ekrem Imamoğlu isztambuli és Rafal Trzaskowski varsói sikerének a visszhangja. Egyszerűen szólva az ellenzéki erők eltávolíthatják a tekintélyelvű pártokat a nagyobb városokban olyan propagandagépezetek működése mellett is, mint amilyet a Fidesz működtet Magyarországon és az AKP Törökországban. Támadást indítottak a szólásszabadság ellen, teljes irányítás alá vették a nyomtatott sajtót, a választási rendszer megváltoztatásával garantálták a többséget és populista módszerekkel szilárdítják meg a szavazóbázisukat. Ugyanakkor senki nem biztosíthatja hosszú távon a szavazatokat egy zsák krumplival vagy szénnel

– tette hozzá Umut Korkut.

Felült a halott: lett ellenzék. Megszűnt a NER: a helyén egy brutálisan erős Fidesz van
Másik országban ébredtünk, mint vasárnap, Orbán Viktornak egészen új körülmények között kell megtartani a rendszerét. Elemzés a Borkai-ügytől az ellenzék demokratikus tanulásán át a Google-keresések igazságáig.

Szerinte Karácsony Gergelynek jár az elismerés, amiért nemzeti ügyet csinál Budapest irányításából. Mint írta, miközben a kormányellenes erők egyre inkább elvesztik a reményt, hogy oly sok vereség után hatással lehetnek a nemzeti politikára, most fel kell ismerniük, hogy a változás helyi szinteken veheti kezdetét. Hozzáteszi, ez egy új formája a kormányzásnak.

A Fidesz propagandája 2015 óta kihasználja az Európába érkező menekültáradatot, és a párt kijelentette, hogy csak a Fidesz képes képviselni a nemzetet. Az elképzelésnek, miszerint ha a Fidesz veszít, az egész nemzet veszít, most már van egy lejárati dátuma. Budapest és többek közt Szeged, Miskolc, Pécs, Eger vagy Ózd lakosai jelezték, hogy olyan politikára van szükségük, ami reményt ad, nem olyanra, ami rémisztget

– magyarázta.

Umut Korkut szerint semminek sincs még vége. A részvételi arány 50 százalék körüli volt, és sok város a Fidesz kezében maradt. Karácsonynak ugyanakkor megvan hozzá a karizmája, hogy Budapesten érinthetetlenné tegye az ellenzéki képviselő-testületet.

Sokkolta a Fidesz kiszavazott budapesti polgármestereit az eredmény
Azt mondják, nem jelezte a pártközpont, hogy baj lehet. Ráadásul nem csak a Borkai-ügyet tartják gondnak.

A szerző azzal zárja a cikket,

az ellenzéki polgármestereknek kétélű fegyver van a kezében, mert nemcsak a Fidesz gépezete ellen kell küzdeniük, hanem az ellenzéki pártok átszervezésén is dolgozniuk kell, hogy fenntartható sikert érjenek el.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik